Unga ansikten på jiddischseminariet

Marko Kristina Rebecca 2018

Marko Kristina Rebecca 2018”Det är jätteroligt att vara här. För mig är det fantastiskt att ha jiddisch runt om mig”, säger unga Rebecca Mäele, en av de unga personer som deltog på jiddischförbundets seminarium den 10-12 augusti för första gången. Vi fick en pratstund i samband med lunchen.

”Jag har länge varit intresserad av jiddisch”, berättar Rebecca som har kommit med hennes två kompisar Rachel Davidsohn och Kristina Selén. Alla tre tycks trivas som fiskar i vattnet.
Jag undrar hur hon och kompisarna hittade hit.
Rebecca berättar att hon fick kontakt med Beila Engelhardt Titelman via en litteraturlärare på universitetet. Beila tipsade sedan om seminariet.
Kristina Selén delar lägenhet med Jean Hessel och Isak Gerson, som bägge talar jiddisch och varit på ett antal jiddischseminarier. Jean arbetar för övrigt som språkvårdare för jiddisch på Språkrådet. Isak sitter i styrelsen för Der Nayer Dor (Den nya generationen), som är en medlemsförening i Jiddischförbundet, som försöker samla yngre personer med ett intresse för jiddisch.

Kristina är till vardags Mastersstudent inom bibelhebreiska vid Uppsala universitet:
”Jag har lärt mig nya saker här. Det är väldigt roligt att det är en sådan spridning på ämnena på seminariet. Det är både högt och lågt. Vi går på alla föredrag som ges på jiddisch för att bli riktigt marinerade i språket”, säger hon.
Rachel Davidsohn känner Isak Gerson via Judiska Församlingen i Stockholm och blev lockad till seminariet: ”Jag har varit intresserad av jiddisch en tid, men aldrig studerat språket”, säger Rachel.

Marco Rep, som till vardags studerar musikvetenskap vid Uppsala universitet, berättar att han själv lärt sig jiddisch med hjälp av läroböcker och litteratur.
Varför jiddisch?
Dos iz a sheyne Sprach”, det är ett vackert språk säger han spontant. och fortsätter:
”Jag har alltid varit nyfiken på jiddisch. Det ser ut som hebreiska, men låter mer som tyska. Dessutom kollade jag hur många nobelpristagare som skrivit på varje språk. Jag gillar att läsa på originalspråket. Hittills har jag kunnat läsa 80 procent av nobelprisvinnarna på originalspråk. Om jag lär mig jiddisch, så kan läsa en till två procentenheter till. Då var valet enkelt”, säger Marco. 

Han har ännu inte läst Isaac Bashevis Singer i original, men det kommer. Han har dock läst lite Sholem Aleichem och läser regelbundet jiddischtidningen Forverts.
Även Marco hittade till seminariet via Isak Gerson.
”Vi träffades efter evenemanget Oyf Yiddish klingt es besser. Då kom jag också i kontakt med  Nikolaj Olniansky och gick med i föreningen Der Naye Dor. I och med detta kom jag hit”.
Marco är lyrisk när han talar om jiddisch.
”Jiddisch är minst lika mycket kulturen. Alle sprachen hoben a seyer shtarke kultur, ober yiddisch iz der shtarkster” (alla språk har en stark kultur, men jiddisch är den starkaste), säger Marco som önskar att seminariet kunde pågå i två veckor till.
För honom är språket en nyckel som öppnar en massa dörrar.:
”Dörren är intressant, men det är framför allt det som finns innanför dörren jag vill bekanta mig med.

Fredrik Sieradzki 
Foto: Fredrik S.    fr v: Marco Rep, Kristina Selén och Rachel Davidsohn