Efter kraftigt sänkta anslag i regeringens höstbudget är framtiden hotad för de fyra språkcentrumen för finska, meänkieli, romani chib och jiddisch på Isof, Institutet för språk och folkminnen. De fyra språkcentrumens personal är uppsagd till årsskiftet. Kulturdepartementet har avsatt 8,5 miljoner kronor 2025 till språkcentrumen och till förstärkning av samiskt språkcentrum, som drivs av Sametinget. Detta belopp är runt en fjärdedel av beloppet som tilldelades språkcentrumen för innevarande år.
– Stämningen är sorgsen bland personalen. Vi har jobbat hårt och skapat ett riktigt kompetenscentrum för jiddischfrågor och har nu ett lingvistiskt ekosystem med Isofs övriga expertis inom språkrevitalisering, terminologi, språkvård och språkteknologi, säger enhetschef Elina Majakari på Isof (t h), i samband med myndighetens öppna samråd med judiska svenskar den 16 oktober.
Stolt över medarbetarnas prestationer
Isofs generaldirektör Martin Sundin kan i skrivande stund inte svara på hur mycket av de 8,5 miljoner kronorna som ska delas mellan de fyra språkcentrumen. Han hyser dock ett hopp om extramedel till språkcentrumen från kulturminister Parisa Liljestrand i ett regleringsbrev i december. Kulturministern har nämligen tidigare deklarerat att hon vill säkerställa att språkcentrumens verksamhet ska fortgå.
– Jag är väldigt stolt över den kompetens som vi byggt upp, säger Elina Majakari. Hon pekar på att jiddischspråkscentrum hunnit skapa och sätta i gång särskilt mycket det senaste året (se listan längre ned).
Även Martin Sundin uttrycker stolthet över vad jiddischspråkcentrums medarbetare åstadkommit:
– Det har inte varit inte lätta förutsättningar. Vi började under pandemirestriktionerna 2022. Detta är en långsiktig satsning. Det tar tid att rekrytera rätt personer med en språklig kompetens och bygga upp kontakter, och sedan den 7 oktober har den judiska gruppen haft svåra utmaningar.
Ideella organisationer borde i stället få driva arbetet
Eva Fried, ordförande för Sveriges Jiddischförbund, håller med om att det har börjat hända saker under 2024. Men det är litet väl sent, menar hon:
– Språkcentrum har under det sista verksamhetsåret kommit i gång med en del verkliga och vettiga projekt och nu måste de hinna klart dessa innan nyår. Hur dessa projekt ska förvaltas i framtiden är ännu oklart.
Eva Fried har hyst blandade känslor över skapandet av jiddischspråkcentrum som huvudmotor för jiddisch och är skeptisk till att staten tar över det som tidigare drivits av ideella organisationer:
– Ideella organisationer borde i stället få ordentligt stöd till att driva arbetet med stöttning från staten. Vi är kritiska till att bara en bråkdel av det som planerats inom Språkcentrum har blivit gjort. Det hade varit bättre att ge medlen till etablerade idéburna organisationer såsom jiddischförbundet som redan har en verksamhet.
Jiddischförbundet deltar i jiddischspråkcentrums styrgrupp och Eva Fried tycker att Elina Majakari lett arbetet på ett utmärkt sätt.
– Samtidigt ser vi ser gärna att man gör en ordentlig översyn av hur stödsystemet ser ut och hur man bäst organiserar upp arbetet med jiddisch framöver, säger hon.
Jean Hessel, som sedan tidigare är jiddischspråkvårdare på Isof, drabbas inte av uppsägningarna.
Fredrik Sieradzki
Fakta:
Myndigheten Institutet för språk och folkminnen (Isof) har ett treårigt regeringsuppdrag, som startade 2022, att ansvara för språkcentrum för finska, jiddisch, meänkieli och romani chib. Det femte språkcentrumet, Samiskt språkcentrum, ansvarar Sametinget för.
https://www.isof.se/nationella-minoritetssprak/jiddisch
Nedan följer ett axplock av aktiviteter och projekt inom Jiddischspråkcentrum hittills
(Det finns fler planerade aktiviteter):
Seminarier
- I juni anordnades webbinariet Språk bär kultur, kultur bär språk.
- Språkteknologiskt seminarium för jiddisch. Ska äga rum i november 2024.
- Webbinariet Strategies for a successful Yiddisch-Speaking Social Club, ägde rum den 26 augusti.
Möten, tal och medieinslag
- Samverkan och möten med judiska föreningar.
- Samarbete med Jiddischsällskapet bland annat genom att hålla möten på äldreboenden inom ramen för projektet Äldre läser (Läsning med bobe-zeyde).
- Haft möten med Kungliga biblioteket, Resursbiblioteket och Lunds universitet inför högtidlighållandet av 250 år av judiskt liv i Sverige.
- Medverkat i ett poddavsnitt vid Göteborgs universitet, Shmues – judiskt kulturarv i Sverige
- Medverkat i en inspelning av SVT-dokumentär om jiddisch i Sverige med den kanadensiska humorduon YidLife Crisis.
- Möte med jiddischmedarbetarna på Lunds universitet för att planera framtida samarbeten.
- Presenterade verksamheten på Modersmålsdagarna I februari 2024.
Löpande verksamheter kring jiddischbiblioteket. - Diskuterar med äldre på äldreboenden om samarbeten.
- Varit med på jiddischförbundets barn- och ungdomsmöten och läger.
Produktioner
- Fika på jiddisch, Utvecklar en handbok på olika teman som ska inspirera att använda jiddisch.
- Spelbox, med roliga spel för att spela på jiddisch och lära sig ord på jiddisch. Språkspel.
- Bokstart, jiddisch med barn. Även om man inte själv behärskar språket så kan få hjälp att stärka språket.
- Jiddisch online, En guide för andra myndigheter, hur man kan publicera på jiddisch online.
- Jiddisch i hemmet. En vetenskaplig artikel artikel om hur man kan revitalisera jiddisch i hemmet. På gång till nästa år.
- Utveckling av webbplats med frågor och svar om jiddisch (i samarbete med språkvården på Isof). På webbplatsen kommer det även att publiceras artiklar om personer som har jiddisch i sin vardag.
Övrigt:
- Bidragit med sakkunskap genom att svara på olika typer av frågor från språkbärare och allmänheten i stort gällande jiddisch.
- Medverkat i Skolverkets uppdrag för att ta fram nya ämnesplaner och bidragit till Isofs remissvar angående Ett starkt judiskt liv för framtida generationer – Nationell strategi för att stärka judiskt liv i Sverige 2025–2034 (SOU 2024:3).
- Public service-utredningen Ansvar och oberoende – public service i oroliga tider SOU 2024:34.