Limmud bjöd på jiddischfest

Limmud14 collage

Limmud14 collageJiddischinslaget var märkbart på Limmud Stockholm, norra Europas största judiska lärdomsevent som ägde rum 15-16 november. Elva av totalt 100 presentationer och workshops under de två dagarna ägnades uteslutande åt jiddisch och jiddischkultur. Sessionerna spände över allt ifrån jiddisch som minoritetsspråk i Sverige, teater, poesi, nybörjarlektioner och sång på jiddisch. Limmud gästades av sammanlagt 1 000 vetgiriga deltagare som strömmade mellan de olika sessionerna i klassrummen i Norra Real, när de inte stod och shmuzade (småpratade) och utbytte åsikter i fikarum och korridorer.
Vi kom i samspråk med några av de som lyssnat och deltagit i jiddischinslagen:
LKöhler mindre”Detta är fantastiskt, jag blev väldigt inspirerad att lära mig jiddisch”, säger Ludvig Köhler, en ung litteraturvetare från Stockholm som bland annat lyssnade på Shane Bakers presentation av dikten Monish.
”Jag har läst Bashevis Singer och är intresserad av jiddischlitteraturen. Jag har verkligen fått vad jag förväntat mig på Limmud”, säger Ludvig.
Moa, en ung dam från Stockholm, deltog med liv och lust i Paula Grossmans session ”Far Onhejbers – en nybörjarlektion på jiddisch”. Hon berättar att hennes farfar talade jiddisch och att hon själv brukar sjunga på jiddisch och har uppträtt med jiddischsång på bröllop:
”Jag gillar att lyssna på uttal och tyckte att Paula Grossman har en strålande metod som är interaktiv och rolig”.
GerryEGerry Eilenberg, tillrest från Malmö, är också överlag nöjd med jiddischutbudet:
”Jag lyssnade bland annat på Shane Bakers föreläsning om Monish, och jag har bara superlativer om honom. I övrigt stärker Limmud den judiska gemenskapen och ger mig en snabb fortbildning i en rad intressanta ämnen”, säger Gerry som även är ordförande för Judiska Kulturföreningen 1945 i Malmö.

Fredrik Sieradzki
Foto: Fredrik Sieradzki