Jiddischland i Sörmland

Tshiribim hogupplost

Tshiribim hogupplostI höst har tre skickliga musiker, en härlig jiddischsångerska och en erfaren danspedagog gjort Sörmland till ett tillfälligt jiddischland. Bemötandet har varit över förväntan. 
Under konsertnamnet ”Tshiribim- en resa till Jiddischland” har sångerskan Anne Kalmering, violinisten Semmy Stahlhammer, dragspelerskan Miriam Oldenburg, cellisten Isabel Blommé och danspedagogen Heléne Don Lind turnerat bland sörmländska skolor i höst. Tshribim eller chiribim har ingen särskild betydelse utan används i kända jiddischsånger för att få en viss rytmik och känsla. 

Berätta om er föreställning?
”Danspedagogen Heléne har lärt ut dans, och vi har andra har bjudit på en konsert. Jag har berättat kort om jiddisch och om när och hur min familj kom till Sverige. Dessutom har eleverna sjungit med i några jiddischsånger som Bulbes, Potatis och Az ich vil zogn, där vi sjunger tshiribim i refrängen. Jag har dessutom pratat om språk och att ha flera kulturella identiteter, och sen har vi avslutat med dans.”

Hur har ni bemötts?
”Bemötandet har varit väldigt bra. Barnen sjunger, klappar med och frågar frågor om jiddisch och judar. 1 300 sörmländska barn har sett oss och avslutat med dans cirka 85 åt gången. Särskilt de barn som har andra språk och kulturer verkar bli inspirerade och känna igen sig i det vi berättar. Det är ofta någon som frågar hur man säger Hej på jiddisch. Sholem aleichem säger jag. Efter en stund är det alltid någon som räcker upp handen och säger att Hej heter Salaam aleikum på arabiska. Utan att vara naiv så tror jag att det är ett alldeles enkelt sätt att mötas. Vi har inte stött på några som helst negativa kommentarer om judar, Israel eller annat. Däremot frågan – Är du jude? Är alla i bandet judar? är en fråga som ställs men de vill bara veta. Det är ofta skolor med barn med många olika ursprung som beställer programmet.”, berättar Anne Kalmering.  

annekalmeringAnne och de andra artisterna har varit engagerade i judisk musik och kultur i många år. ”Förutom att vi vill spela och sjunga den så känns det viktigt att sprida judisk kultur och att visa oss också i majoritetssamhället”, berättar Anne.” Men vi har också gjort Tshiribim på den judiska friskolan Hillelskolan i Stockholm. Det var slutpunkten på ett år då skolan hade haft tema Jiddisch.  I början av året frågade jag om det var någon som hade en förälder eller morfarförälder som pratade eller förstod jiddisch. Då var det kanske 1-2 stycken i varje klass som räckte upp handen. Mot slutet av året så räckte 95 % av eleverna upp handen. Det kändes bra då jiddisch och jiddischkultur ju är någonting som borde ingå i judiska studier, eftersom de flesta svenska judar har den bakgrunden.” 

Hur hamnade ni i Sörmland? 
”Det började med att Länsmusiken i Stockholm bad mig arrangera en temadag om jiddisch, som ju är ett nationellt minoritetsspråk, där jag uppträdde med Stahlhammer Klezmer Classic Trio, d v s Semmy, Miriam och Isabel och danspedagogen Heléne Don Lind. Scenkonst Sörmland hörde om temadagen i Stockholm och bjöd in oss på turnén.”

Anne Kalmering har utöver skolturnén gett några offentliga konserter för vuxna med Stahlhammer Klezmer. Classic Trio. Hon har dessutom turnerat med konserten ”Från klezmer till Roslagens famn med Miriam Oldenburg på äldreomsorgen i Katrineholm, Gnesta, Julita, Nyköping, Strängnäs, Eskilstuna och Oxelösund. 

”Vi gjorde ett program med jiddischsånger blandat med franska chansoner och Taube med Calle Schewens vals. Det fungerade bra med blandningen av sådant de äldre kände igen och det som var nytt för dem. Många sjöng glatt med i refrängen till jiddischsångerna ”Alle brider”, ”Oy, oy, oy” och gungade till ”Tumbalalyaka”. Samma sånger som pensionärerna på Judiska hemmet Stockholm brukar tycka om, tyckte pensionärerna i Sörmland var medryckande och känslosamma”. 

FS

Foto: överst fr v. Anne Kalmering, Semmy Stahlhammer, Isabel Blommé, Miriam Oldenburg och Heléne Don Lind
nedan: Anne Kalmering
Fotograf: Karl Gabor
Tips: Hör gärna Anne prata om sina upplevelser i radions Tankar för dagen (29 oktober 2013).