Vilken succé vi fick med jiddisch för alla! Kulturnatten med jiddisch och jiddischmusik på Kulturhuset i Borås besöktes av både vana jiddischtalande men också av besökare som fick ett första möte med både språket och musiken. En stor publik med entusiastiska åhörare i alla åldrar fick lära känna litteraturen, kulturens olika uttrycksformer och kunde också njuta av musiker i världsklass. Programmet innehöll tre olika akter med grupper som uppträdde och mellan vilkas framträdanden man kunde samtala på jiddisch. I foajén visades jiddischordspråk med svensk översättning på bildskärmar och flera avsnitt av Seinfeld på jiddisch bidrog till upplevelsen.
Fotoutställning och miniföreläsningar
En skrivmaskin för jiddisch, vinylskivor och jiddischböcker fanns utställda för besökarna att bekanta sig med. Susanne Sznajderman-Rytz höll mini-föreläsningar om jiddisch, litteraturen, musiken och judisk humor, medan besökarna också kunde se en fotoutställning med judisk konst. Det serverades även pretsels (polsk-judiska saltkringlor).
Klockan sju inleddes programmet i den stora teatersalongen, med att Kulturchefen i Borås, Eva-Lotta Franzén invigde ” Borås och kanske Sveriges första Jiddischfestival” och uttryckte hur förväntansfull hon var kring vad kvällen skulle bjuda. Susanne tog sedan över mikrofonen och passade på att tacka alla som gjort kvällen möjlig. Hon lotsade sedan publiken genom programpunkterna.
Hyllade framföranden
Bland musikerna överraskade den göteborgska duon Ida & Louise med flera egna kompositioner till framstående kvinnliga jiddischpoeters dikter. Dessa dikter utgör ett ofta bortglömt men mycket modernt kulturarv och det är troligt att det här är det enda sättet som man kan tillägna sig det här i Sverige. Deras musik rör sig i gränslandet mellan klezmer (traditionell judisk instrumentalmusik) och konstmusik. Denna duo når också fram till en icke-judisk publik. Även den bekanta malmöitiska sångerskan Louisa Lyne med sitt Yidishe Kapelye uppträdde med traditionella jiddischsånger i en modern tappning. Hennes långa tradition av att sjunga och nytolka äldre sånger utgör en brygga mellan olika tidsepoker. Framförandena blev förstås starkt berörande och publiken visade enorm uppskattning.
Kvällen avslutades med att violinisten Max Wulfson framträdde med klezmerensemblen Zimmes från Göteborg. Deras högst moderna tappning av klezmermusik värmde upp publiken så till den milda grad att det vid de sena kvällstimmarna dansades bland bänkarna i teatersalongen! Projektet genomfördes av Judiska Föreningen i Borås i samverkan med Borås Stad och VGR. Projektansvarig var Susanne Sznajderman-Rytz som med sin sakkunskap möjliggjorde evenemanget. Ja det blev en jiddischfestival där tyngden låg på stavelsen fest!
Salomon Rytz
Här är ett tidningsreferat från tilldragelsen.