Se Shtoltse lider på KlezKanada den 31 juli

Shtoltse lider Ida LivetDen göteborgbaserade sångerskan, sopransaxonisten, pianisten och kompositören Ida Gillner kommer att uppträda med konsertprogrammet Shtoltse lider på KlezKanada den 31 juli. Ida uppträder tillsammans med violinistien Livet Nord som också sjunger och står för klockspel. 

Shtoltse lider är en konsert fylld av poesi på jiddisch, nyskriven musik och engagerat berättande som Ida Gillner och danskan Louise Vase turnerat med i några år. Shtoltse lider föddes när Föreningen Jiddischkultur i Göteborg föreslog att duon skulle tonsätta en rad kvinnliga jiddischpoeter. Det var poesi om längtan, makt, undantryckta begär och konstnärlig kompromisslöshet. Det mynnade ut i en konsertföreställning med premiär 2017 och även senare ett album med musiken som släpptes 2019. Duons arbete med Shtoltse lider uppmärksammades av både radio och tidningar och har blivit betydelsefullt som en del av spridandet av dessa jiddischpoeter i Sverige.

Föreställningen på Klezkanada innehåller nyskriven musik, poesi, berättande och själfyllda musikaliska tolkningar på jiddischjiddischspråkiga poeterna Anna Margolin, Rokhl Korn, Celia Dropkin och Malka Heifetz Tussman. Samtliga var verksamma under den första delen av 1900-talet; en tid då jiddischkulturen blomstrade. Ord och musik har omsorgsfullt flätats samman och den musikaliska inspirationen hämtas från flera källor - jiddisch folksång, klezmer, konstmusik, cabaret och även lite nordiska tongångar.

Sommarfestivalen och retreaten KlezKanada, utanför Montreal, startade 1996 och är idag en etablerad återkommande institution som gästas av de största artisterna och kunskaparna inom jiddischmusik och jiddischkultur. 

Konserten, som har filmats på Frölunda Kulturhus i Göteborg, visas söndag 31 juli och finns därefter tillgänglig i en vecka. Att se den kostar C$ 20.

Här är en direktlänk till info om Shtoltse lider-konserten och biljettköp till den: https://www.eventbrite.ca/e/concert-ida-gillner-shtoltse-lider-tickets-368397505857

Här är en länk till KlezKanadas hemsida och hela programmet för den digitala delen av festivalen: https://klezkanada.org/summer-retreat/digital-intensive-program/

Det digitala intensivprogrammet pågår 30 juli till och med 1 augusti och kostar 300 C$ för en person och 500 C$ för ett hushåll för upp till sex personer.

FS (Källa: Föreningen Jiddischkultur i Göteborg)