Lyssna på fyra spännande berättelser på jiddisch

Sam Rothstein UR 2022 ljusUR, Utbildningsradion har just nu en serie där fyra personer berättar ovanliga men sanna historier från sina liv på jiddisch.

Temat för berättelserna är Första gången. Berättelserna har framförts live på scen på Borås stadsteater. En mick, en människa, en berättelse. Och en varm publik som lyssnar.

I det första avsnittet i programserien undrar Sam Rothstein (bilden ovan) vad är det som får en människa att fatta kloka beslut vid rätt tillfälle? Sam berättar om hur när han var liten upprepade gånger fick höra samma berättelse från sin mamma - den om herr Biblash, som lyckades flytta från Polen med hela sin familj precis innan kriget bröt ut. Många årtionden senare träffar Sam en person i Sverige på en fest med det bekant klingande namnet Biblash...

Nästa avnitt handlar om en Kafka-liknande kamp för att få ett svenskt personnummer och läggs ut den 18 juni. Avsnittet därefter handlar om en riskabel resa och publiceras den 25 juni. Det sista avsnittet som läggs ut den 2 juli handlar om den avgörande omröstningen för att göra jiddisch till nationellt minoritetsspråk i Sverige.
Lyssna på programmen här