En legendarisk artist gästar jiddischseminariet

Lorin Sklamberg foto av Adam BerryDet kända klezmerbandet Klezmatics karismatiske sångare och ackordeonist Lorin Sklamberg gästar för första gången Jiddischförbundets sommarseminarium i augusti. Lorin Sklamberg har av den inflytelserike musikjournalisten Robert Christgau hyllats som “…en av de främsta amerikanska sångarna oavsett genre”. Och Sklambergs unika röst har kallats “transcendent, eterisk och sensuell”.  

Brooklynbon Sklamberg kommer att leda en sångworkshop och bjuda på sitt artisteri på seminariet. Men han kommer också att föreläsa om det han gör när han inte turnerar med Klezmatics:
- Jag hopas kunna föreläsa om YIVO:s stora ljudarkiv i New York, där jag har förmånen att arbeta som ljudarkivarie.
Arkivet som är en av de mest omfattande i sitt slag i världen härbärgerar mer än 15 000 inspelningar av både musik och tal samt inspelningskataloger och annat historiskt material relaterat till inspelad judisk musik. Det äldsta artefakten I samlingen är en fonografinspelning på vaxcylinder från år 1900.  

Arkivet omfattar alla genrer; bland annat sånger från Förintelsen, liturgisk och chassidisk musik, körmusik, instrumentella kompositioner, barnsånger, judisk högtidsmusik och klezmermusik.
- I sångworkshopen på seminariet kommer hoppas jag kunna lyfta fram melodier från ”The Yiddish Folk Song Project” som jag arbetar med.
Lorin har varit djupt involverad med att digitalisera och tillgängliggöra inspelningar som gjordes på 70-talet av musikhistorikern professor Barbara Kirschenblatt-Gimbletts studenter. De besökte äldre judar utrustade med kassettbandspelare och en pappersenkäter och spelade in en skatt med folksånger och berättelser.

Det är inte första gången som Lorin Sklamberg besöker Sverige. Klezmatics uppträdde senast med den israeliska legendariska sångerskan Chava Alberstein 2012 på Södra Teatern i Stockholm.

Vi diskuterar jiddisch i Sverige och Norden. Då berättar Lorin om ett projekt som han gjort ihop med den finske jiddichsforskaren Simo Muir kring judiska cabaretsånger som komponerades och framfördes i den judiska församlingen i Helsingfors från 1920 fram till 1960-talet.

- Jag och några andra klezmermusiker, bland annat klarinettisten Michael Winograd och sångerskan Sasha Lurje har spelat in några av dessa sånger, det var väldigt kul.
Inspelningen som ska mixas i sommar släpps till hösten. En av sångerna är tydligen en jiddisch variant av Lill-Babs stora hit från 1959  ”Är du kär i mig ännu Klas-Göran”. I denna jiddisch-variant heter Klas-Göran istället Chaim Jankl.
Förhoppningsvis bjuder Lorin även på denna odödliga svenska hit i jiddischtappning på seminariet i augusti

Se och lyssna på the Klezmatics:
Läs mer om och se en video om "The YIVO Folk Song Project" och en musikfestival kopplad till projektet som Lorin  Sklamberg var med och arrangerade och uppträdde på i maj 

FS
Foto: Adam Berry

Mer fakta om Lorin Sklamberg
Loring Sklamberg är en av grundarna Klezmatics, som av många kallats främsta Klezmerbandet i världen. Det Grammy-vinnande bandet har brutit ny mark för Klezmergenren ända sedan det bildades i New Yorks East Village-kvarter 1986. Bandet har uppträtt på de största scenerna runt om i världen och bidragit till att Klezmer blivit en dela av mainstream-kulturen genom MTV samt  framträdanden hos Dave Letterman och i TV-serier som ”Sex and the City”. Sklamberg har medverkat på bortåt ett 50-tal album och är också känd för sitt samarbete med flera andra ensembler och artister. Bland annat the Semer Ensemble, Alpen Klezmer, Susan McKeown, the Nigunim Trio, Sklamberg and the Shepherds, the Zmiros Project och I Drawing Life, en multi-media sångcykel. Han har komponerat och uppträtt på film och  på cirkus och har ocskå producerat världs- och teatermusik.
Sklamberg har anlitats som lärare och föreläsare både hemma i USA,, London, Paris, Kiev och S:t Petersburg och har tidigare arbetat som koordinator för Klezkamp. The Yiddish Folk Arts Program.