Hon lyfter fram en av de stora jiddischaktriserna

Ula Urszula ChowaniecIda Kamińska var en av de stora jiddischskådespelarna och teatercheferna både före och efter andra världskriget.  Litteraturforskaren professor Ula Urszula Chowaniec (t h) kommer att hålla en session om den fascinerande Kamińska och hennes långa teaterkarriär på årets jiddischseminarium i augusti. Kamińska var bland annat legendarisk chef den statliga judiska teatern i Warszawa på 50- och 60-talet fram till den antisemitiska kampanjen 1968.
- Jag kommer bland annat att tala om vad det innebar att både vara artist och jude i Polen under kommunisttiden, säger Ula Chowaniec.

idakaminskajpgKamińska, född 1896, var dotter till den stora jiddischskådespelerskan Ester Rachel Kamińska, som kallades för den judiska teaterns moder.
- Ida Kamińska hade en stor karisma och det gjorde att även folk som inte talade jiddisch kom för att se henne agera på scenen, säger polskfödda Ula som har själv har judiskt påbrå:
- Min mormorsmor konverterade till kristendomen när hon gifte sig med en polack före kriget.

Ula har utforskat sitt judiska arv större delen av sitt liv, och hennes intresse just för judiska kvinnors litteratur väcktes redan i gymnasiet i Oświęcim (Auschwitz).
Hon har en doktorsexamen i litteratur vid Jagellonska universitetet i Krakow i samarbete med University College i London, där hon med undantag för en period i Finland, verkat större delen av sin akademiska karriär. För fyra år sedan slog hon och hennes tre barn ned bopålarna permanent i Stockholm. Under det senaste året har hon undervisat på Paideia, där hon blivit en mycket omtyckt föreläsare.

- Sedan jag kom till Stockholm har jag för största gången i min karriär fått en plattform för min forskning kring kvinnliga jiddischförfattare, vilket är helt fantastiskt, säger Ula. Just nu koncentrerar hon sig på nutida kvinnliga jiddischskribenter.
Hon blev nyligen intervjuad av Thomas Lunderquist i radioserien ”Jiddisch far alle” om sin forskning kring amerikanska jiddischpoeten Irena Klepfisz verk.
FS

Ida Kamińska levde ett fascinerande och produktivt liv. Hon producerade mer än 70 pjäser och agerade själv I mer än 150 teateruppsättningar. Redan 1932, efter att ha skilt sig från sin dåvarande man, den store jiddischskådespelaren Siegmund Turkow, grundade hon sin egen teater i Warszawa. Efter Förintelsen kom hon och hennes andra make Marian (Meir Melman), tillbaka till Polen från Sovjetunionen. 1955 blev hon chef för Ester Rachel Kamińska och Ida Kamińskas statliga Judiska teater i Warszawa som hon ledde fram ända till 1968, då hon lämnade Polen för gott i protest efter den antisemitiska kampanjen som drev tusentals judar ut ur landet. Kamińska tillbringade några år i Israel. Men det sista decenniet i sitt liv var hon i USA, där hon dog 1980.

foton: privat, Judiska teatern i Warszawa