Izzy Posens förra Charedi-liv ger honom ett unikt perspektiv

Izzy PosenFör sju år sedan lämnade den då 20-årige Izzy Posen sin jiddischtalande ultraortodoxa miljö i England för staka ut en egen väg i livet. Han säger sig leva ett mer fullkomligt liv idag. 
- Jag följer inte de värderingar jag växte upp med, men jag har idag försonats min uppväxt och kan även uppskatta och har kunnat inkorporera vissa aspekter av det jag fick med mig i mitt liv idag, säger Izzy Posen.

Den begåvade Izzy, som gästar jiddischseminariet i augusti, har precis avslutat sin Master i filosofi och fysik vid universitet i Bristol. Han har också arbetat med att kartlägga ultraortodoxas jiddischdialekter, där han bland annat intervjuat Shoah-överlevande. Han planerar att hålla föredrag om följande ämnen på sommarseminariet:

  • Dagens chassidiska kultur på nätet, som fått ett uppsving det senaste året
  • Chassdisk klädedräkt och vad som skiljer de olika grupperna i klädstil
  • En mer intim diskussion om hans egen bakgrund
  • En annorlunda chassidisk dynasti.

Izzy, som bor i London, driver just nu ett hemligt projekt där han tänker förena sina tre passioner: fysik, jiddisch och att lära ut.
- Mer vill jag inte säga, men jag hoppas verkligen att det blir ett resultat av detta.

Vad är ditt budskap till de som ska lyssna på dina föredrag?
Vi kommer att utforska en kultur som är väldigt annorlunda än de flesta andra judars. Dessa människor lever kanske inte med samma värderingar som de flesta andra är vana vid. Samtidigt så vill jag att folk ska komma till mina föredrag med ett öppet sinne och inse att detta är en del av en mångfacetterad judisk väv.

Följ Izzy Posens blogg här.