Både glädje och tårar på jiddischseminariet

gruppbild seminarium_2012_vonoben_1Årets weekendseminarium på Aronsborgs konferensgård, den 10-12 augusti, bjöd på ett fullmatat program med föreläsningar, kulturella workshops, stor scenkonst, mycket jiddischsång och god mat. Som vanligt infann sig en skön och ”heimish” stämning fylld med mycket glädje och skratt. Vid middagsborden och mellan de ordinarie programpunkterna, skrattades och tjoades det när gamla vänner och bekanta satt och berättade vitsar och dråpliga historier från verkliga livet – på jiddisch. Men även en och annan tår av rörelse fälldes, särskilt i seminariets skälvande sista minuter när vi alla skulle skiljas.  
Seminariedeltagarna kunde välja mellan föreläsningar och workshops på jiddisch eller engelska, vilket uppskattades av de som kanske inte behärskar jiddisch, men ändå är intresserade av jiddischkultur.

Sholem Aleichem i Bålsta
shura dag_2Jiddisch-chanteusen Shura Lipovsky lärde ut sina nykomponerade jiddischsånger för de musikintresserade. Jiddischskådespelaren, läraren och historikern Barry Davis fick på kort tid en ”teaterensemble” att öva in enaktaren ”Kasrilevke Tramvayen” av Scholem Aleichem. Pjäsen framfördes till stor förnöjelse på söndagen.  För de som ville bekanta sig med jiddischpoesi höll Jan Schwarz, lektor i jiddisch vid Lunds Universitet, en introduktion på engelska. Staffan Böös höll samma föreläsning på jiddisch.
Haia Livni, som till vardags spelar förstaviolin i Israel Chamber Orchestra, gav ett mycket uppskattat föredrag på jiddisch om judisk folkmusik och violinens och den klassiska musikens utveckling. Givetvis bjöd Haia på högklassigt violinspel.
Litteraturvetaren Yechiel Szeintuch berättade om de jiddischpoeter och författare som skrev stor och viktig litteratur och lyrik, i ghettona i Lodz, Warszawa och Vilna under Förintelsen. Vi återkommer med en särskild intervju med Szeintuch om denna remarkabla litteraturskatt. För de som inte kan ett ord jiddisch fanns också en "crash course" av Jan Schwarz.

Stor scenkonst på jiddisch
barry davis bra bildTill lördagskvällens stora ”Forstellung” tillkom ytterligare 40 gäster som tillsammans med seminariedeltagarna bland annat bjöds på Barry Davis recitationer av Shakespeare på jiddisch och Haia Livnis chassidiska melodier på violin.  Shura Lipovsky varma, innerliga och professionella framförande av jiddischsånger tog publiken med storm. Framför allt hennes nya, egenkomponerade melodier bjöd på en skön blandning av klezmertoner och Jaques Brel.  Vid flygel briljerade ackompanjatören Tamir Chasson, med sitt lätta och pärlande följsamma pianospel. Det blev en kväll  och ett seminarium i jiddischland att minnas med glädje.

Fredrik Sieradzki

Foton fr.ovan: 1) Gruppbild på seminariedeltagarna 2) Shura Lipovsky 3) Barry Davis. Fotografer: Abram Mordenfeld och Fredrik Sieradzki