Jiddischsångens stora ambassadris till sommarseminariet

shura lipovskyivRedan vid 15 års ålder började holländska Shura Lipovsky ge sångkonserter på jiddisch. Idag, 35 år senare, far hon över hela världen som efterfrågad ensembleledare, sångerska och utbildare i jiddischmusik. När hon nu återigen uppträder på jiddischförbundets sommarseminarium står chassidiska berättelser och sånger på programmet.
                                                                 
Många minns nog med värme hur en gitarrspelande Shura Lipovsky med sitt smittande leende och ljusa och själfulla röst fick oss alla att sjunga med i jiddischsångerna vid seminariet på Lidingö 2010. I år uppträder hon bland annat med den klassiskt skolade israeliske pianisten och dirigenten Tamir Chasson.                                                           
”Dels ska jag och Tamir framföra en konsert baserad på klezmermusik, dels ska jag lära ut sånger och ha en workshop i judisk körsång. En del av sångerna har jag själv skrivit och tonsatt. Först i år har jag själv börjat skriva poesi på jiddisch, som jag även tonsatt. I Holland leder jag klezmerensemblen, Novaja Shira. Vi bland annat börjat framföra min musik på olika konserthus. Det är oerhört spännande.”
Shura berättar att Novaja Shira, består av klassiskt skolade holländska musiker, som hon själv utbildat i att spela klezmermusik. ”Intresset i Europa och Nordamerika är stort för just klezmermusik och jiddischsånger, som en del av världsmusiken. I Holland har vi bland annat uppträtt med vår repertoar på Concertgebouw (världsberömt konserthus, reds.anm.) i Amsterdam”.

Vad gör du för övrigt?

”Under större delen av året uppträder jag med jiddischsånger på olika scener över hela världen. Dessutom undervisar jag. Bland annat i körsång en månad i Paris, där jag även ger sommarkurser och workshops på kulturcentret la Maison de la culture yiddish - Bibliothèque Medem. Jag ger också sommarkurser i bland annat Bryssel och London.”
Under kvartettnamnet Serendipity 4 turnerar Shura även med den amerikanske folksångaren/skådespelaren Theodore Bikel (88 år), Bikels fru pianisten och dirigenten Tamara Brooks och den bosniska accordion-virtuosen Merima Ključo.
”Tyvärr har Tamara gått bort nyligen, så vi får kanske byta namn till Serendipity 3 istället. ” Dessutom leder Shura sedan några år workshops i kabbalistisk meditation och ordlösa chassidiska sånger, ”nigunim”.

Berätta om din bakgrund?
”Mina föräldrar talade inte jiddisch. Min far kom från Charkov i Ukraina och min mor från Holland. Men min mor älskade jiddischkultur och hennes bästa vän redigerade sångböcker på jiddisch. Jag blev förälskad i språket och sångerna när jag var 12 år gammal och öppnade en bok med jiddischsånger för första gången. Det var dock först när jag var 22-23 år gammal som jag lärde mig tala jiddisch.”

Vad tror du om framtiden för jiddisch?
”Svårt att säga. Jag ser båda sidor av myntet idag. De som hade jiddisch som sin ’mamelosh’n’ (modersmål) håller på att dö. Samtidigt kommer unga människor som både kan tala och skriva på jiddisch till mina sommarkurser. För många handlar om det om att de vill hitta tillbaka till sina judiska rötter. Kurserna bidrar till att de med glädje kan förstå och knyta an till sitt judiska arv.”

Fredrik Sieradzki
Foto: Michel Borzykowski

Se Shura Lipovsky framföra en jiddischsång