Jiddischförbundets tjugoförsta sommarseminarum på Lidingö den 12-14 augusti blev en efterlängtad återgång till en fysisk sammankomst i stället pandemi-tvångets Zoom-variant.
Med 120 deltagare blev det ett av de mer välbesökta seminarierna och lördagskvällens enastående konsert hade en närmast 200-hövdad publik med cirka 80 tillresta gäster.
Seminariet fick ett tummen upp av de personer som vi fick en möjlighet att intervjua. En av dessa var 32-årige Daniel Haglund från Stockholm. Om man undantar förra årets Zoom-baserade variant, så var detta Daniel Haglunds (t h) första jiddischseminarium.
– Seminariet var jättefint. Det bjöd på intressanta föreläsningar och väldigt många trevliga människor. Det var väldigt kul att se att så många var där och var intresserade. Jag trodde inte att det skulle vara så många.
Vad tyckte du var extra intressant?
– Jag uppskattade Miriam Trinhs föreläsningar om jiddischförfattare väldigt mycket. Yaad Birans föreläsningar om jiddisch och jiddischliv i Tel Aviv samt i Jerusalem i dåvarande Palestina var också väldigt intressant.
Även Malmöbon Barbro Posner (t h) som deltagit i flera seminarier tidigare var nöjd.
– Seminariet höll samma höga klass som det brukar göra. Det var väldigt intressanta ämnen. Bara efter att ha hört en föreläsning så ville jag gå hem och googla på ämnet för att lära mig mer.
Barbro framhåller unge Izzy Posens (t h) föreläsning om klädkoder i chassidiska världen.
– Det var en njutning att lyssna på hans jiddisch hemifrån. Han pratade om denne chassidiska värld med värme trots att han lämnat den.
Precis som Daniel Haglund så tyckte hon också det var intressant att höra den israeliske jiddischisten Yaad Birans (t h) föreläsning om jiddischen i Tel Aviv under framför allt första halvan av 1900-talet
– Miriam Trinhs föreläsning om (visdiktaren och poeten) Mordechai Gebirtig var väldigt givande. Miriam talar en så begriplig och tydlig jiddisch.
Hon nämner också litteraturvetaren Urszula Chowaniecs föreläsning om Ida Kaminska.
– Man insåg Ida Kaminskas storhet. Hon var inte bara en stor jiddischskådespelare utan fick ett internationellt erkännande och gjorde roller som Mutter Courage även på Broadway.
Barbro tyckte att lördagskvällens konsert höll världsklass.
– Lorin Sklamberg ( t h), som väl närmast får betraktas som en kunglighet inom klezmermusik bjöd på en obetalbar jiddischversion av Lill-Babs hit ”Är du kär i mig ännu Klas-Göran”. Men en blond peruk på huvudet bytte kärleksobjektet namn till Chaim-Jankel.
Sylvia Kalischer från Stockholm tyckte det var trevligt att delta i seminariet.
– Det var särskilt varit välkommet efter pandemin, det blev ett tillfälle för social samvaro (t h) med människor man känner. Det var helt enkelt heimish (hemtrevligt).
Jag var på Izzy Posens föreläsning om Chassidiska klädedräkter och Yaad Birans föreläsning om jiddisch i Tel Aviv, som var intressanta.
Däremot var hon tveksam till att möjligheten att genomföra Shmues-klass, en samtalsgrupp på jiddisch, i en stor grupp.
– Det var för mycket folk där. Om någon tar för mycket plats så blir det för lite tid för de andra.
Konserten var jättetrevlig tyckte hon.
– Det var kul att se (den före detta kantorn) Mitch Smolkin (t h) sjunga på jiddisch. Mitch kan bli en ny tillgång i Stockholms jiddischsammankomster.
Alexander Reich från Malmö gillade också seminariet:
– Det som jag tyckte var bra var just att man kunde höra samma föreläsning både på jiddisch och engelska.
En person som vi talade med hade svårt med föreläsningar som blandade jiddisch med engelska. Vad tyckte du?
– Det var OK med mig, så länge man översätter det man säger på jiddisch till engelska, och det tyckte jag att man gjorde på de föreläsningar som jag lyssnade på.
Vilken föreläsning gillade du:
Izzy Posen tyckte jag var mycket intressant. Han berättade om en levande kultur (Izzy är en före detta anhängare av Satmar-chassidismen).
Alexander gillade också konserten:
– Det var en bra blandning av modernt och traditionellt.
Här följer litet fler bilder från seminariet:
Izabella Goldstein föreläste om sånger från den polsk-judiska undre världen under mellankrigstiden. Det rör sig om sånger om judiska tjuvar och prostituerade i Polen före kriget. Hon framförde ett urval av dessa sånger på seminariets konsert.
Lorin Sklamberg är en av skaparna av och sångare i Klezmatics, världens kanske mest kända klezmerband som också vunnit en Grammy,. Han är numera ansvarig för musikarkivet inom YIVO, Institute for Jewish Research i New York. Han föreläste om Yivos unika ljudarkiv på seminariet, ledde sångworkshops och gjorde succé på lördagskvällens konsert.
Varför inte låna böcker på jiddisch? Bibliotekarien och jiddisch-aktivisten Tomas Woodski visade böcker som går att långa på bibliotek i Stockholmstrakten. Tomas vill medverka till att fler av oss lånar böcker på jiddisch!