Khanike står för dörren

Es gesinterheyt chanikerecept 2014

Es gesinterheyt chanikerecept 2014När det blir mörkt den 16 december, inleds helgen Khanike, som varar i åtta dagar. För varje kväll tänds ytterligare ett ljus, a khanikelicht, i ljusstaken med nio armar (en arm för varje dag, plus en arm för ljuset som används för att tända de andra åtta ljusen).  
Lika viktigt är det att äta rätter som tillagas med olja, såsom latkes (potatisplättar) och ponchkes (munkar), allt för att minnas ett mirakel i templet i Jerusalem år 165 före vår tideräkning.

Härliga recept
När maccabéerna återinvigde det judiska templet efter ett uppror där man drev ut de grekiska-syriska Menorah-Croppedockupanterna, så hittade man ren förpackning med ren olivolja för templets berömda Menorah som bara skulle räcka i en dag. Men oljan visade sig mirakulöst räcka i 8 dagar, vilket var tillräckligt lång tid för att hinna tillverka ny olivolja för att hålla Menorahn brinnande.  
Tidningen Forverts journalist Rukhl Schaechter, Eve Jochnowitz och Leana Jelen bjuder här på ett härlig Youtube-TV, Es gesinterheyt,  på jiddisch kring hur man tillagar och blandar latkes, pontchkes och mashkes (alkolholhaltiga drinkar) för khanike-firandet. 

FS