Ännu ett fantastiskt jiddischseminarium

Jiddischseminariet 2014_MendyCahan_1

Jiddischseminariet 2014_MendyCahan_1För några kvällar sedan kom vi tillbaka från ett fenomenalt trevligt, lärorikt och inspirerande jiddischseminarium på Lidingö. Det var som vanligt en skön vistelse med judisk humor, lärdom, folklore och heimishe social samvaro. Den här gången var vi rekordmånga: 120 personer. På lördagkvällens soirée var vi en bit över 200 personer. Om du till äventyrs tror att dessa seminarier bara är till för de som kan jiddisch: Tänk om. Vi har sedan länge ett utbud för dig som inte kan ett enda ord. 

Om du tror att jiddisch bara är Spelman på taket och lite vitsar: Tänk om. Det är ett kulturarv, som bragt oss litteratur i Nobelprisklass, fantastiska sånger, berättelser, teater, dikter med mera….

Om du tror att hebreiskan är viktigare och jiddisch ett slöseri med tid: Tänk om. Vi älskar israel. Många av oss kan tala ivrit och en del av oss har bott eller rent av bor i Israel. Våra gästföreläsare kommer ofta från Israel, så också i år: Mendy Cahan, en underbar performer, litteraturvetare och jiddischist som trollband oss och levererade budskapet att jiddisch lever och utvecklas i Israel. Vårt budskap är: jiddisch OCH ivrit. 

Om du tror att detta seminarium bara är till för 60-plussare med föräldrar som talade jiddisch med dem: Tänk om. Vi har även ett ungt klientel, som väljer de sessioner och aktiviteter som är attraktiva. I år höll till exempel jiddisch metal-artisten och läraren Niklas Olniansky i workshops om jiddisch i populärkulturen och jiddischens framtid. 

Det finns med andra ord inga ursäkter! Häng med till jiddischland nästa gång om du har möjlighet. Det är både trevligt och lärorikt. Sedan gör det inte ont att maten är väldigt god och omgivningen trevlig. 
Vill du följa med i vad som händer i jiddischvärlden och få uppdateringar om våra seminarier: anmäl dig här på vår sajt för att vårt nyhetsbrev. Det är gratis. Mer info om seminariet följer. 

Fredrik Sieradzki 

Foto av Adam Erdheim: Mendy Cahan underhåller vid matbordet