En man för alla jiddische svordomar

MichaelWex headshot_kompr

MichaelWex headshot_kompr”Vos far a Yid redt nisht ka Daytsh, vilken jude kan inte prata tyska?” frågar sig gästföreläsaren vid sommarens jiddischseminarium, Michael Wex retoriskt – och ironiskt.
Ja, det finns en hel uppsättning av jiddischvitsar om språkförbistring mellan jiddischtalande östeuropeiska judar och vanliga tyskar. De flesta handlar om hur juden tror sig kunna tyska bara för att han talar jiddisch. Men samma ord på jiddisch har ofta en annan betydelse på tyska och massor av jiddischord finns helt enkelt inte på tyska.

”Även om det finns en ytlig liknelse mellan tyska och jiddisch, så finns det så mycket som skiljer språken åt. Faktum är att det alltid varit så – ända från jiddischens början”, berättar Michael Wex.
Skälet var att de religiösa jiddischtalande judarna, bodde i en självpåtagen isolering, långt innan de tvingades in i ghetton. De valde att skilja sig åt och tala sin jiddisch ”af tselaches”, som kan översättas med ”på trots”. 

Michael Wex är en kanadensisk författare, jiddischforskaren och ståuppkomiker. En av hans föreläsningar på jiddischseminariet i augusti handlar om spänningsfältet mellan två besläktade språk: ”Daytsh af tselaches. Farvos iz Yidish nicht Daytsh”. ”Tyska på ren trots. Varför är jiddisch inte tyska?”
Den andra av hans föreläsningar på jiddischseminariet heter ”Hack mir nisht kayn Tshaynik, hacka mig inte en tekanna”.  Var kommer alla jiddischuttryck ifrån? En del har utvecklats på ett väldigt intressant sätt och ger en bild av judarnas föreställningsvärld. Judar är till exempel bra på klaga. Det gjorde vi redan i bibeln. Mycket av klagomålen i shteiteln handlade om att inte utmana det onda ögat. Så fort du sade något gott om något så var du till exempel tvungen att korrigera detta genom att spotta. Och så vidare. Michael Wex lovar att ge flera färgstarka exempel på jiddischuttryck och deras etymologi i sin Klole-varshtat, workshop om eder och förbannelser och svordomar.
Michel Wex lovar också att ”berätta lite historier ”på lördagskvällen. För den som vill veta mer om Michael Wex och hans jiddischvärld kolla in hans egen blogg.

Fredrik Sieradzki