Långt ifrån tokig Gimpel Tam

Gruppbild Ensemblen_komprII

Gruppbild Ensemblen_komprIIStockholms Jiddische Teateramator’ns uppsättning av Yitzchok (Isaac) Bashevis Singers novell Gimpel Tam bjöd på flera fina insatser av en ensemble som blivit allt mer varm i teaterkläderna.
På engelska har berättelsen översatts till ”Gimpel the Fool”. Bashevis Singers sedelärande berättelse om bagaren Gimpel, handlar dock inte om en idiot. Utan snarare om en människa som tror gott om alla människor. 
GimpelTam aldreEn sådan människa uppfattas ofta som godtrogen, särskilt i ett litet samhälle, en shteitl som Frampol, där omgivningen gärna driver med och utnyttjar en sådan egenskap. Tam, kallas för övrigt också en av de fyra sönerna, som man läser om vid sederbordet på Pesach, den judiska påsken. Haggadan talar om den enkle sonen (eller dottern), långt ifrån den dumme. Det märks att regissören Judit Hollander har höjt ambitionsnivån i denna föreställning. David Feder gör en solid insats som den unge och medelålders Gimpel, och Ben Auerbach gör en klockren tolkning av JuditHollander komprbesk_nynyden levnadsvise äldre Gimpel. En man som lärt sig livets läxa och har något att berätta för nya generationer om livets realiteteter. Jeanette Krantz insats som Gimpels allt annat än trogna och väna fru Elke bör också framhållas.                                    
Även de tre shteitelddamerna, fulla med plotkes, gjorde fina insatser: Sylvia Sauter (även di shatchen, äktenskapsmäklerska), Marianne Prager och Bodil Ekström  Så även Bella Zylbering som di Bube (mormor) och en äldre Elke. Jacob Kaluski bytte förtjänstfullt ”sida” från rabbin och djävul.
GimpelTam sover_nyBakom denna föreställning står en ombearbetning av novellen till en musikalversion av regissören Moshe Yassur. Judiska kören under ledning av Lena Björk Franzén stod för stämningsskapande musikaliska inslag. Både scenografi, kläder och masker fungerade utmärkt. Åtminstone på Inkonsts teaterscen i Malmö, där undertecknad såg föreställningen. Nu hoppas vi på fler stordåd från denna ensemble.
 
Fredrik Sieradzki
Foton: Judit Lukács (från repetitionerna) 
Bilder fr ovan:
Gruppbild på ensemblen.
fr v. Mariane Prager, Sylvia Sauter, Bodil Ekström och Ben Auerbach. 
regissör Judit Hollander.
David Feder, som sovande Gimpel Tam.