Ung norska med passion för jiddisch

AnitaChristensson komprIII

AnitaChristensson komprIIIVem är den unga tjejen med det långa blonda håret, måste väl fler än jag ha undrat när vi anlände till Föreningen Jiddischkultur i Göteborgs Sof vokh-seminarium i Varberg 2-4 maj.

Tjejen ifråga, Anita Christensen från Oslo, visade sig vara 27 år och med tunga akademiska meriter i bagaget. Till råga på allt var hon en av de duktigaste av oss deltagare på att både prata, läsa och skriva på jiddisch och det med jiddische oysises, hebreiska bokstäver!



Viktigt hålla jiddisch levande
− Så mycket i den judiska kulturen är så spännande, säger Anita som har en helt vanlig icke-judisk sekulär norsk bakgrund. Familjen har levt i Norge sedan generationer tillbaka.
Anita har skaffat sig en BA, Bachelor of Arts, i engelsk litteratur från Universitet i Oslo och en MA, Master of Arts, i Jewish studies från University College London. I London påbörjade Anita sina studier i jiddisch. 
− Jiddisch är fyllt av historia och det är viktigt att hålla språket levande. Det är nyckeln till ett rikt kulturarv som inte är så tillgängligt eftersom så lite har blivit översatt, säger Anita eftertänksamt.

Efter ett års studier i hebreiska i Oslo flyttade Anita 2008 till Israel där hon studerade på The Conservative Yeshiva Jerusalem. 
− Hebreiska var jättesvårt att lära sig! Men själva alfabetet hade jag det lättare med. Det har ju bara tjugotvå tecken. Några år senare bodde Anita en tid i USA där hon hade fått ett stipendium av National Yiddish Book Center i Massachusetts. Därefter blev det en MA i judisk-kristna relationer från universitetet i Cambridge, England.

Enkel anställningsprocedur
När Anita ifjol kom hem till Oslo igen fick hon en fast anställning som sakkunnig på Judiska Muséet i Oslo. Och med Anitas meriter bör anställningsproceduren ha varit snabb och enkel.
Som avslutning på seminariet hade vi en poesigenomgång under ledning av Staffan Steffele Böös. Förmodligen ville Staffan ha ett fint slut så det blev Anita Christensen som fick läsa en dikt med jiddische oysies vilket hon gjorde med glans!

Barbro Posner


Foto: Barbro Posner