Årets seminarium får högt betyg i enkät

Årets upplaga av sommarseminariet slog inte bara deltagarrekord utan var också mycket uppskattat av deltagarna, vilket framgår av förbundets ”traditionella” digitala enkät som besvarats av 65 deltagare.

Mer än hälften av respondenterna, 52 procent hade ett ”utmärkt helhetsintryck” av seminariet. Det är en dubbling jämfört med förra året (26%). 42 procent hade ett mycket ”bra helhetsintryck” och 6 procent hade ett ”bra” helhetsintryck.

31 procent kryssade i att programmet generellt var ”utmärkt”, viket är en liten höjning med förra året (24%). 58 procent tyckte att programmet generellt var ”mycket bra”, vilket är cirka 19 procentenheter bättre än förra årets enkät.

Även solen har fläckar och bland kommentarerna till varje enkätfråga lyfte respondenterna punkter som man tyckte var mindre bra. Bland annat klagade vissa på maten och valet av matsal särskilt till shabbat-måltiden samt på enskilda föredragshållare.

Utmärkta sessioner dominerade
57 procent av årets deltagare kryssade i att flertalet av sessionerna var ”utmärkta”. Det är en höjning med 24 procent procentenheter jämfört med förra året.  42 procent tyckte att flertalet var ”mycket bra” (38% år 2023). 1,5 procent (en person) angav att ”vissa bra, andra var mindre bra…”. Hela 30 procent, 22 personer, kryssade i detta påstående förra året.

Precis som förra året kunde deltagarna kryssa ett antal påståenden om seminariet som man kan tycka gör seminariet speciellt värdefullt. Flest andel kryss fick ”Den totala upplevelsen” 72 procent. Därefter kom programmet och föreläsningarna, 53 procent, följt av ”Den jiddischspråkiga miljön”. På fjärde plats kom ”kontakten med andra jiddischintresserade”, 51 procent.

Vad gäller deltagarnas språknivå på jiddisch så angav flest att de ”förstår mycket och talar en del”, 36 procent, följt av ”Förstår mycket, talar bra”, 25 procent. 17 procent, 11 personer, angav att de ”förstår lite och talar lite”. Lika många angav att ”de förstår lite och talar inte”.

Fortsätt med shmues-grupper
Shmues-grupperna, där deltagarna kunde sitta och samtala på jiddisch anpassat efter den enskildes nivå fick gott betyg:
Hela 59 procent kryssade i att de upplevde shmues-grupperna på årets seminarium som ”mycket värdefullt”. Hela 26 procent upplevde kryssade i ”inte särskilt värdefullt”. Bland kommentarerna var det några som angav att de inte deltagit i shmues-grupper.
74 procent kryssade i att de värderar aktiviteten generellt med schmues-grupper som ”bra”.

41 procent (55% år 2023) av de som deltog i jiddischspråkiga sessioner angav att de kunde hänga med i språknivån ”mycket väl” och 35 procent angav ”väl” (19% år 2023). 17 procent kryssade i ”OK”. Här skiljer det sig inte jättemycket jämfört med föregående år.

100 procent av respondenterna kryssade i att de ”…skulle rekommendera andra att delta i ett seminarium nästa år?”

Av det man vill ha mer av fick ”fördjupning av jiddisch” flest antal kryss, 44 procent, följt av ”andra kulturverksamheter, film etc”, 39 procent, samt sång och musik, 37 procent. Därefter följde ”tid för umgänge”, 26 procent.

I enkäten bads också om respondenternas egna förslag på vad man skulle vilja ha mer av samt förslag på förbättringar både vad gäller innehållet och organisationen. Respondenterna kom in med förslag på både stort och smått som seminariekommittén får utvärdera.

Vad tyckte gästföreläsarna då?
Vi frågade Zalmen Mlotek, kapellmästare, arrangör och konstnärlig ledare för National Yiddish Teater Folksbiene i New York. Han var spontant mycket imponerad av deltagarnas kunskaper i jiddisch:

– Det är ett sällsynt tillfälle att möta en publik som faktiskt förstår och talar jiddisch, där man inte behöver översätta allt man säger till engelska.

Han får medhåll av vännen och folkloristen Itzik Gottesman, verksam vid University of Austin i Texas:
– Vem kunde att det finns så många jiddischtalande här i Sverige.

Zehavit Stern, som bland annat föreläste om gestaltningar av judiska mammor på scen och film, var också tagen av den fina stämningen och jiddischkunskaperna bland deltagarna.

– Jag har besökt många olika jiddischarrangemang runt om i världen. Det är oerhört sällsynt nuförtiden att träffa människor som växte upp med jiddisch i hemmet, förutom ultraortodoxa judar. Det är verkligen något speciellt här i Sverige, säger Zehavit.

Här är två deltagarröster:
Folke Szmul Fajwel Breitbardt är en av dem som växte upp i ett hem där det talades jiddisch. Han har varit på flera jiddischseminarier och tycker att årets upplaga var något särskilt.

– Man njöt och skrattade mycket och vi fick tillfälle att sjunga mycket. Det var faktiskt ett mycket fint seminarium, ett av de bästa som jag varit på. Det var så många intressanta människor här och ett bra program. Kanske åt jag lite för mycket av den goda maten, säger Folke och skrattar.

En annan av deltagarna är Peter Slonimson som bor i Finland men är bördig från New York. Peter var också nöjd och tyckte att seminariet var intressant.

– Jag har lärt mig mycket den här helgen. Jag gillade tonvikten på teater, det var ett område som jag inte kunde så mycket om. Och jag gillade föreläsningarna om litteratur.
FS