Helkväll om jiddisch i Uppsala

LoggaJFUppsala

LoggaJFUppsalaDen 26 februari hölls en härlig helkväll om och med jiddisch på Judiska Föreningen i Uppsala. Kvällen bjöd på en blandning av överraskande hög nostalgifaktor och diskussion om jiddisch i vardagen då och nu. 
Det började med en härlig kvällsbuffé, med bulkes (småbröd) och gehackte eijer (äggsallad), som huvudattraktioner. Därefter delade kvällens engagerade deltagare hjärtligt med sig av sin uppväxt och det som anknyter till jiddisch i vardag och helg. 
Kvällens gäst, jiddischförbundets ordförande Susanne Sznajderman-Rytz, höll ett föredrag som beskrev åren efter andra världskriget i Sverige generellt, men specifikt i Borås och de mindre städer som nu fick en ny befolkning, bestående av överlevande.
Lite oväntat, hade en av föreningens medlemmar vuxit upp i Borås och kunde på så vis se bilder av sig själv, brodern, familjen och deras vänner i ett fotoalbum som visade Borås Judiska Förening under femtiotalet. 
”Jiddisch har absolut en plats bland Judiska föreningens medlemmar, som i Uppsala upprätthåller judiska traditioner och uppskattar det som förenar oss judar. Det blev en härlig och familjär kväll med jiddisch och jiddischkayt”, säger Susanne som tackar ordförande Regina Frydman och Katarina Hellgren för inbjudan.