Hårdrock på jiddisch – Vus iz dos?

Dibbukim bandet

Dibbukim bandetNiklas Olniansky berättar här om varför han och hustrun Ida startade bandet Dibbukim, som spelar hårdrock på jiddisch:
Jag och Ida startade Dibbukim 2009 som en del av en önskan att få göra musik tillsammans och använda oss av våra kunskaper i jiddisch. Vi hade snackat rätt länge om att dra igång något musikprojekt, och när Ida kläckte idén om hårdrock på jiddisch kändes det helt rätt. Det skulle bli något alldeles extra, helt unikt.

Vi började med att arrangera om gamla klassiska jiddischlåtar till hårdrockstappning, men ganska snart började vi skriva eget material. Ambitionen var att fånga mystiken i den judiska folkloren och traditionella klezmer-teman i texterna samtidigt som de behandlade moderna problem.

Inspirerade av folklore
Hittills har vi skrivit låtar på rätt många olika sätt, men mestadels har jag eller Ida skrivit grundidén och sen har vår före deniklas ida_olnianskytta gitarrist, Magnus Wohlfart, skrivit gitarriff och solon till det. Det har varit ett rätt bra arbetssätt, men vi hoppas kunna involvera fler i låtskrivarprocessen.
Vad gäller inspiration kan jag egentligen bara tala för mig själv, men till texterna  ämtar vi som sagt rätt mycket inspiration ur judisk folklore, så de kretsar kring figurer som shretlekh, goylomim (Golems) och rukhes (andar) etc. Men vi har också en egenskriven dryckesvisa, ”A mabl fun mashke” (ung. en syndaflod av sprit), så det är lite blandat. Jag själv är uppvuxen med hårdrock så det episka och mörka är ofta en naturlig del av mitt textförfattande, vilket passar väldigt bra på jiddisch.

Samtidigt försöker jag lyssna mycket på modern jiddischmusik och tycker exempelvis Daniel Kahn är helt fantastisk. Mest inspiration hämtar jag emellertid från vardagen och de flesta texterna bör således ses som metaforer som måste tolkas för att budskapet skall förstås. Något som också känns tämligen välanvänt inom jiddischmusiken, tänker exempelvis på Oyfn veg shteyt a boym* (Vid vägen står ett träd) som för övrigt var den första låten vi spelade in.

Niklas Olnianski
* text av jiddischdiktaren Itzik Manger

Foton: fr. ovan: Dibbukim, Niklas och Ida Olniansky (fotograf: Emma Oxenby Wohlfart)

Du har närmast chansen att se Dibbukim live i Lund, 30 november, se kalendariet.

Dibbukims  Youtube-kanal 
Dibbukims facebooksida
Dibbukims fanpage