Årets jiddischseminarium i närheten av Stockholm bjuder på cirka 14 spännande föredragshållare och workshopledare inom flera olika aspekter på jiddisch och jiddischkultur. Under devisen Yiddish leibt, jiddisch lever, bjuder Sveriges Jiddischförbund på ett veritabelt smörgåsbord med alltifrån mat, språk, litteratur, berättande, rörelse & dans, historia, teater samt musik och sång.
Programmet är utformat för att passa alla med intresse av jiddisch. Sessionerna blir dels på jiddisch, dels på engelska, dels på svenska. Dessutom bjuds på härliga måltider, festlig Erev Shabbes, sång och ”shmues”. OBS! Du behöver inte vara kunnig i jiddisch för att ha utbyte av seminariet.
Här är gästföreläsarna och workshop-ledarna:
Yaad Biran, som gästade förra årets seminarium, har doktorerat i jiddischlitteratur vid Hebrew University i Jerusalem. Han undervisar i jiddisch, språk och kultur, vid Beth Shalom Aleichem i Tel Aviv och vid Haifa University samt på Tel Aviv summer course. Yaad verkar även som författare och översättare. Han har skrivit novellsamlingen ”Laughing with Lizards” (Hebrew) och han skriver texterna till jiddischkabaréerna ”Esther’s Cabaret” i Tel Aviv. Han leder också s k Yiddish tours i Tel Aviv och Jerusalem.
Heléne Don Lind, som gästat tidigare seminarier är rytmiklärare, danspedagog och lärarutbildare. Heléne är yogalärare sedan drygt tjugo år tillbaka och driver företaget Don Movement – Kultur, utbildning och hälsa. Hon undervisar vid institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier och hälsa vid Uppsala Universitet och är adjunkt i rytmik och ergonomi på Musikhögskolan i Stockholm.
Paul (Hershl) Glasser arbetar som författare, översättare och redaktör. Han är expert på jiddischdialekter och har bland annat publicerat artikeln ”Diachronic and Synchronic Phonology of Southeastern Yiddish” och varit redaktör för ordboken ”Comprehensive English-Yiddish Dictionary” (Indiana University Press). Paul var under mer än 10 år dekan och biträdande dekan vid Max Weinreich Center, YIVO Institute for Jewish Research. Han är bosatt i USA.
Paula Grossman undervisar för närvarande blivande jiddischlärare vid Lunds universitet. Hon skriver läromedel, bland annat har hon producerat läromedlet Familjen Jiddisch på webben. Hon har i många år och i olika sammanhang verkat aktivt för revitalisering av jiddisch.
Simo Muir är är verksam vid Helsingfors universitet, hans specialintresse är jiddisch och jiddischkultur. Under ett antal år deltog han som forskare, vid Leeds University, i projektet “Performing the Jewish Archive”. Han har även forskat om antisemitism under 30-talets Finland. För närvarande undervisar han blivande lärare i jiddisch vid Lunds universitet.
Sari Pesonen är revitaliseringsexpert vid ISOF, Institutet för språk och folkminnen. Hennes specialintresse är hur små språk, särskilt de nationella minoritetsspråken, kan överleva och revitaliseras. Hon är även doktorand vid Stockholms universitet, det pågående avhandlingsarbetet har inriktningen finska i Sverige.
Elizabeth Schwartz har ibland kallats “Jiddischens Edith Piaf”. I mars 2012 blev Schwartz den första kvinnan någonsin som inbjudits att sjunga i Eldridge Street Synagogue på Manhattan. Därmed bröts traditionen att “kol isha”, kvinnans röst, inte bör höras under gudstjänsten. Schwartz är också författare. Hennes senaste bok, ”The Sweet Fragrance of Life”, om kvinnor I shteteln, kommer att ges ut av Olnianski Tekst (i Lund).
Mitchell Smolkin är uppvuxen i Toronto, är skådespelare, sångare, psykoanalytiker och författare. Han har turnerat på många platser i världen med sång på jiddisch. Han har varit konstnärlig ledare vid Ashkenaz Festival of new Yiddish Culture och han har producerat stora kulturevenemang i samband med Toronto’s waterfront-festival.
Yale (Itsik) Strom är föreläsare och forskare (professor) vid San Diego State Universitys musikaliska institution. Hans stora intresse för musik och kultur har lett honom till fördjupade kunskaper i kletzmermusikens historia. Han har även producerat film med utgångspunkt i Förintelsens historia i Östeuropa. Han har studerat Jiddisch vid New York University. Yale har många strängar på sin lyra, han är även aktiv som författare, kompositör och musiker. Bland hans böcker kan nämnas: “Shpil: The Art of Playing Klezmer” Scarecrow Press, Lanham Pennsylvania (2012), “Oy Moldavia, Moldavia a Zis un Sheyne Land – Jewish and Roma Klezmorim in Moldavia/Bessarabia,” Studia Judaica, Cluj-Napoca, Romania.
Mina Szpiro är matlagningsentusiast med fokus på det judiska köket. Hon är matkrönikör i tidskriften Judisk Krönika och kursledare i judisk matlagning på Paideia folkhögskola.
Karolina Szymaniak är biträdande professor vid institutionen för judiska studier i Wroclaw. Under många år har hon föreläst om jiddisch, språk, litteratur och kultur, i Polen och utomlands. Hon har varit konsult för bl a museet för de polska judarnas historia Polin och konstmuseet i Lodz. Hon intresserar sig för modern jiddischlitteratur, modernismens problem och avantgardistisk litteratur skriven av kvinnor, samt för polskjudiska kulturkontakter.
Mikhl Yashinsky är från New York och arbetar där som teaterskådespelare, översättare och jiddischlärare. Han är medförfattare till den innovativa nya jiddisch textboken In eynem. Mikhl uppträder på jiddisch med jiddischteatern Folksbiene och har bland annat medverkat i jiddisch uppsättningen av Fiddler on the Roof. Han skriver teaterpjäser på jiddisch, senast ’Di psure loyt khaim’ som spelades på Lower East Side Play Festival och ’Vos flist durkhn oder’. Mikhl sjunger på jiddisch in på småtimmarna till sina grannars besvär.
Miriam Trinh är lärare i jiddisch och jiddischlitteratur i Israel, USA och flera europeiska städer. Hon är litteraturforskare med postdoktorala studier i jiddischlitteratur under Förintelsen och litterära reaktioner i Europa på den växande nazismen. Miriam och hennes man Eliezer Niborski talar jiddisch hemma med barnen och är hängivna jiddischister.
Tomas Woodski har arbetat med jiddisch på olika sätt i ungefär ett decennium. Han har bland annat lagt röst, hållit kurser, jobbat med biblioteksfrågor samt spelat in två säsonger av TV-programmet Woodskis värld. Tomas jobbar på Kulturhuset Stadsteatern samt ISOF och brinner för språket, litteraturen och människorna.
Praktisk information
Seminariet varar från fredag morgon den 11 augusti till söndag eftermiddag den 13 augusti på ett hotell med helpension i närheten av Stockholm, ca 20 minuter från City.
Anmäl dig redan nu, men senast 1 juni 2023!
Kostnad för seminariet:
- För dig under 30 år: 1 000 kr
- Övriga: Dubbelrum 3 000 kr- , Enkelrum 3500:-
- 500:- rabatt till dig som bor mer än 20 mil från Stockholm.
Inbjudan med anmäl- och betalinfo Jiddischseminariet 2023
Sveriges Jiddischförbund i samarbete med Paideia folkhögskola