Daniel Kahn - en gränsöverskridande multiartist

Daniel Kahn jiddischseminariet 2021 300PSångaren, multiinstrumentalisten och skådespelaren Daniel Kahn, som gästar jiddischförbundets digitala sommarseminarium i augusti, är kanske mest känd för sin fina tolkning på yiddish av Leonard Cohens Halleluiah. Till dags dato har YouTube-videon med Kahn, där han ackompanjerar sig själv ”unplugged” med gitarr, visats över 2 miljoner gånger och fått 27 000 delningar.

 - Vi släppte videon, den 9 november 2016. Av en tillfällighet råkade det bli bara en dag innan världen fick besked om Leonard Cohens bortgång. I själva verket hade Cohen redan gått bort den 7 november, säger Daniel Kahn, när jag ringer upp honom.

Sedan 2005 har han turnerat och spelat in skivor med det kritikerhyllade och Berlinbaserad bandet ”The Painted Bird”. De spelar en högst unik blandning av klezmer, radikala jiddisch-sånger, politisk kabaret och punk

Liksom många andra gränsöverskrivande artister och musiker bor Detroitfödde Daniel Kahn i Tyskland med sin fru Yeva och sin ettårige son. Varför Tyskland?
- Att bo i Tyskland har gett mig en möjlighet att arbeta tillsammans med människor från hela världen på ett sätt som jag inte hade fått i USA. Det är också en plats där jag kan sammankoppla mig med kampen mot antisemitism och en viss form av judisk identitet. Dessutom ger det mig också en möjlighet att se kopplingen till andra folks kamp för värdighet och rättigheter, säger Daniel Kahn.

Han sticker inte under stol med att hans skapandet har en politisk dimension och hans musik har kopplats ihop med folksångare som Bob Dylan, Tom Waits och Woody Guthrie. Just Guthrie hade kuriöst nog ett rikt samarbete med sin svärmor, jiddishpoeten Aliza Greenblatt.
Daniel Kahn översätter ”åt båda hållen. Han har bland annat översatt och tonsatt jiddischpoeterna Kadya Molodovsky och Mordechai Gebirtigs texter till engelska och han har översatt Bob Dylan och Leonard Cohen till jiddisch.

Daniel kommer med sin hustru Yeva och sin lilla son till Stockholm. Han kommer nämligen att uppträda både digitalt och fysiskt i kungliga huvudstaden.
På seminariet bjuder han på en teaterworkshop:
- Jag har hållt på med teater sedan jag var riktigt ung. Just nu vet jag inte form och tema för det, men workshopen kommer att kopplas till ett social engemang, säger Daniel Kahn.
 Han kommer också att ge musikföredraget Lider un lebn, där han spelar och talar om olika sånger.
Lider un lebn blir dessutom en live-konsert på Stallet i Stockholm.
- Där uppträder jag tillsammans med Yeva, som kommer att ge en visuell presentation till min musik.
FS

Musik med Daniel Kahn
Hallelujah av Leonard Cohen
The butchers share (2018)
Dos Tsebrochene Loshn / Den brutna tungan (2017) 
Mentshn-Fresser tillsammans med Sveta Kundish (2020)