Nyhetsbrev nr. 3-2016 Sveriges Jiddischförbund

Skriv ut
jf nyhetsbrev2

 
  Nyhetsbrev nummer  - 26 maj 2022  
 

 


 

Hej Besökare,

Letste Nayes (Senaste nytt) är ett e-postbaserat nyhetsbrev som ger dig möjlighet att enkelt få tillgång till den information och de artiklar som vi publicerar på jiddischförbundets sajt.
Vi håller dig á jour med vad som händer i jiddischland på våra breddgrader och vad jiddischförbundet och dess medlemsföreningar har för aktiviteter. Dessutom bjuder vi på reportage, artiklar, referat, anmälningar och recensioner med koppling till jiddisch och jiddischkultur.

Fredrik Sieradzki, Redaktör

Mir vinshen dir a gut un zis 
Nay Yor / Vi önskar dig ett Gott Nytt och Sött År

Rosh hashana genrebild Pixabay ännumindre

 

Seminariet får bra betyg i enkät

Seminariet får bra betyg i enkät

Bortåt 80 procent av deltagarna i årets sommarseminarium hade antingen ett mycket bra eller utmärkt helhetsintryck av seminariehelgen. Det framkom av den webbenkät med över 50 procent svarsfrekvens som genomfördes efter seminariet. Tack för alla svar.
Sex av tio svarade att föreläsningarna

Läs mer...

 

 

 

Utredning ska föreslå en stärkt minoritetspolitik

Utredning ska föreslå en stärkt minoritetspolitik

Regeringen har tillsatt en utredning som bland annat ska göra en översyn av lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk såsom bland annat Jiddisch. Syftet är att ta fram skarpa förslag som ska ge en bättre och mer fungerande minoritetspolitik. Den särskilde utredaren

Läs mer...

 

 

Karsten Troyke om sin kärlek till jiddischsång

Karsten Troyke om sin kärlek till jiddischsång

Här intervjuas Karsten Troyke av radiojournalisten och producenten Thomas Lunderquist i samband med jiddischförbundets seminarium den 5-7 augusti. Karsten talar om sin bakgrund och om att han föredrar att sjunga cabaret-sånger på jiddisch som är tidlösa och berör dagens människor. Intervjun ingår i serien Jiddisch far alle, Jiddisch för alla, i Sveriges Radio, som sänds i P1.

 

 

 

The Sukkos Mob

The Sukkos Mob

Snart stundar de judiska hösthelgerna. I New York har ett teatersällskap gjort det till sin uppgift att varje år gå ut på offentliga platser underSukkes (lövhyddohelgen Sukkot) och uppträda med teater, musik, dans och galna upptåg - både på jiddisch och på

Läs mer...
 

Han hör ett eko av shteyteln i Stockholm

Han hör ett eko av shteyteln i Stockholm

Kobi Weitzner, teatervetare, dramaturg vid Judiska teatern i Warszawa och stå-upp-artist, är positivt överraskad över hur många som talar jiddisch i Sverige. När vi träffas för en pratstund på jiddischförbundets sommarseminarie öser han lovord över publiken. 
"Vanligtvis får jag prata om jiddisch,

Läs mer...
 

Basia Frydman in memorian

Basia Frydman in memorian

En av jiddischkulturens svenska galjonsfigurer har gått ur tiden. Dramatenskådespelerskan och jiddischsångerskan Basia Frydman, zikhroyne livrokhe, må hennes minne vara välsignat, har avlidit, blott 70 år gammal. Hon synliggjorde jiddischkultur för det svenska folket, inte minst genom sina skivor och framträdanden med jiddischsång

Läs mer... 

Jiddischseminarium bjöd på allt

Jiddischseminarium bjöd på allt

Årets jiddischseminarium den 5-7 augusti i Stockholmstrakten bjöd, som vanligt, på en högtidshelg för alla oss som älskar jiddisch och jiddischkultur och längtar efter att spendera tid i glada vänners sällskap. Karsten Troyke fick oss att sjunga med i härliga jiddischsånger –

Läs mer...


 

 

 

Jiddischtalare i Brooklyn

Jiddischtalare i Brooklyn

87 000 jiddischtalare -  bara i Brooklyn. Följ med på denna resa i den jiddischtalande chassidiska världen i Brooklynstadsdelarna Williamsburg, Borough Park och Crown Heights; Yiddish-Speaking Brooklyn. 
     
--
- www.jiddischforbundet.se | Kontakta oss  message

Utredning ska föreslå en stärkt minoritetspolitik

Powered by AcyMailing