Nyhetsbrev nr 1-2016 från Sveriges Jiddischförbund

Skriv ut
jf nyhetsbrev2

 
  Nyhetsbrev nummer  - 19 maj 2022  
 
  Hej Besökare,

Letste Nayes (Senaste nytt) är ett e-postbaserat nyhetsbrev som ger dig möjlighet att enkelt få tillgång till den information och de artiklar som vi publicerar på jiddischförbundets sajt.
Vi håller dig á jour med vad som händer i jiddischland på våra breddgrader och vad jiddischförbundet och dess medlemsföreningar har för aktiviteter. Dessutom bjuder vi på reportage, artiklar, referat, anmälningar och recensioner med koppling till jiddisch och jiddischkultur.

Fredrik Sieradzki, Redaktör

 

Jiddischteater och barnkultur på sommarseminariet

Jiddischteater och barnkultur på sommarseminariet

Det jobbas för högtryck med jiddischseminariet den 5-7 augusti i Stokholm. Nu håller programkommittén som bäst på att att arbeta med en lösning för det musikaliska inslaget och workshops. Klara gäster är Dr. Sheva Zucker (chefredaktör för Afn Shvel och ordförande League for

Läs mer...

Jiddisch populärt på Vasa Real

Jiddisch populärt på Vasa Real

På högstadieskolan Vasa Real i Stockholm har jiddisch blivit populärt i judiska klasserna. Vasa Real har 67 elever i högstadieklasserna med judisk profil. Förutom jiddisch har eleverna inom ramen för ”elevens eget val" möjlighet att välja hebreiska, fördjupning i engelska, eller till exempel bollsporter

Läs mer...
Minoritetsspråkspris till Susanne Sznajderman-Rytz

Minoritetsspråkspris till Susanne Sznajderman-Rytz

Susanne Sznajderman-Rytzs har tagit emot Minoritetsspråkspriset, som är en belöning för goda insatser i arbetet med minoritetsspråk och en uppmuntran till fortsatt arbete.
Ur juryns motivering: ”Susanne Sznajderman-Rytz har med sitt engagemang, som spänner över två decennier, skapat en plattform för ett minoritetsspråk

Läs mer...
Blond sjungande svensk jiddischexport

Blond sjungande svensk jiddischexport

Salomon Schulman skriver i Sydsvenskan om svenska Louisa Lyne, som åker runt i världen med sitt band di yiddishe kapelye och gör succé med sin jiddischsång. Hennes senaste cd heter A farblondzhete blondinke, "en vilsen blondin". Lyssna gärna på Louisa Lyne & di yiddishe kapelye på Youtube om ni vill höra på Louisas härliga tolkningar av jiddischsånger - och nyskrivet material.
FS
Foto: SydsvenskanRadiotipset: Dos Nisele

Radiotipset: Dos Nisele

Nu kan du lyssna när Susanne Sznajderman-Rytz läser Sarah Schulmans och Karl Kjälls nyskrivna saga Dos Nisele - Nöten på jiddisch. Programmet sändes den 23 april i radio. Passa också på att lyssna på de andra sagorna och berättelserna i programserien Di farkishefte pishke / "Det Magiska skrinet" på jiddisch som finns på Sveriges Radios webbsida.  

FS

 

 

 

Mayer Kirschenblatt – en oerhört givande bekantskap

Mayer Kirschenblatt – en oerhört givande bekantskap

Mayer Kirschenblatts (1916-2009) målningar ger en djup och detaljerad inblick i judiskt liv i den lilla polska staden Apt (Opatow på polska) före kriget. 
Staffan Böös och Tom Shulevitz från Göteborg gästade Judiska Kulturföreningen 1945 i Malmö med en föreläsning om Mayer

Läs mer...

Chelmer Chachomim en succé

Chelmer Chachomim en succé

Vi förflyttades tillbaka i tid och rum till staden Chelm i östra Poilen och kände oss genast hemma. Det tog inte många minuter innan de första skratten kom från publiken. Och våra hjärtan värmdes och vi fortsatte skratta av denna heimishe pjäs

Läs mer...

 

 

 

 

"Mitt hjärta klappar för jiddisch"

Susanne Sznajderman har efter sex år beslutat sig för att avgå som ordförande som jiddischförbundet. Vi fick en intervju med Susanne bland annat om läget för jiddisch i Sverige och lite andra saker: 


När tillträdde du som ordförande i förbundet?

År 2010

Läs mer...

 

 
     
--
- www.jiddischforbundet.se | Kontakta oss  message
Powered by AcyMailing