Nyhetsbrev nr 5-2015 från Sveriges Jiddischförbund

Skriv ut
jf nyhetsbrev2

 
  Nyhetsbrev nummer  - 26 maj 2022  
 
 

Hej Besökare,

Letste Nayes (Senaste nytt) är ett e-postbaserat nyhetsbrev som ger dig möjlighet att enkelt få tillgång till den information och de artiklar som vi publicerar på jiddischförbundets sajt.
Vi håller dig á jour med vad som händer i jiddischland på våra breddgrader och vad jiddischförbundet och dess medlemsföreningar har för aktiviteter. Dessutom bjuder vi på reportage, artiklar, referat, anmälningar och recensioner med koppling till jiddisch och jiddischkultur.

Fredrik Sieradzki, Redaktör

Spänstig jiddischantologi på svenska

Spänstig jiddischantologi på svenska

I den nyutkomna jiddischantologin ”Gud i Odessa och Satan i Paris” har Salomon Schulman kompilerat och översatt en samling noveller av några av efterkrigstidens största jiddischförfattare. Boken bjuder på en läsfest. 
I Dovid Bergelsons novell, "Ett vittne" (an eydes) från 1947, får

Läs mer...Limmudföredrag: Så överlevde Mamelosh'n

Limmudföredrag: Så överlevde Mamelosh'n

På Limmud i Stockholm, det sjunde i ordningen, myllrade 1 023 personer i dagarna två från session till session i det stora huset. Vitt skilda aktuella ämnen som anknöt till det judiska och Israel behandlades. Breda översikter liksom detaljerade studier serverades åhörarna. Elva

Läs mer...
Barnbok på jiddisch och svenska

Barnbok på jiddisch och svenska

Nu har den äntligen kommit, Dos Nisele, den första barnboken på jiddisch och svenska. Bakom den färgrika sagan om den lilla kastanjenötens öden och äventyr står Sara Heland Schulman och illustratörens Karl Kjäll. 
På förlaget Ruins hemsida beskrivs boken som perfekt för

Läs mer...

Hjälp till med Bund-forskning

Hjälp till med Bund-forskning

Nu har du möjlighet att hjälpa historikern Håkan Blomqvist vid Södertörns högkola som forskar om det jiddischtalande judiska arbetarpartiet Bunds aktiviteter i Sverige, framför allt åren efter andra världskriget. Här kommer Håkans efterlysning:

"Vid mitt föredrag för Judiska Kulturföreningen 1945 i Malmö

Läs mer...
Yidish-Vokh 2015

Yidish-Vokh 2015

I somras arrangerade den amerikanska organisationen Yugntruf den 40:e upplagan av Yidish-Vokh eller Yiddish Week i Maryland USA. Yugntruf samlar unga - men givetvis också äldre - jiddischtalande med alla möjliga bakgrunder och från alla möjliga städer och länder. Folk kommer, enligt Yugntrufs hemsida,

Läs mer...
Reportage om jiddischcirkel i Götet

Reportage om jiddischcirkel i Götet

Webbplatsen Minoritet som samlar information och nyheter om Sveriges nationella minoriteter, passade på att besöka läsecirkeln i jiddisch i Göteborg under ledning av Staffan Böös. I det korta reportaget får några av deltagarna berätta om sin jiddischbakgrund och förhållande till jiddischspråket. 
Klicka här.
Jiddisch del av litterärt seminarium i höstglöden

Jiddisch del av litterärt seminarium i höstglöden

I september hölls ett seminarium i vackra Överkalix, som bjöd på spännande möten mellan översättare, författare, språkanvändare och språkvetare som representerar våra nationella minoriteter, men även andra minoritetsspråk. Jiddisch representerades bland annat av undertecknad och Staffan Böös. 
Vi jiddischister kände oss som

Läs mer... 

Hoppas att du hade behållning av vårt nyhetsbrev!
Vi återkommer med nyhetsbrevet i slutet av december med lite nyheter och en årskvalkad. Vi tar mer än gärna emot nyhetstips, artikeluppslag och texter. Deadline för texter är den 13 december. Skicka ditt bidrag till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. kan dock inte lämna någon garanti att det du skickar kommer att publiceras.

 
     
--
- www.jiddischforbundet.se | Kontakta oss  message
Powered by AcyMailing