Nyhetsbrev nr 4-2015 från Sveriges Jiddischförbund

Skriv ut
jf nyhetsbrev2

 
  Nyhetsbrev nummer  - 30 november 2021  
 
  Hej Besökare,

Letste Nayes (Senaste nytt) är ett e-postbaserat nyhetsbrev som ger dig möjlighet att enkelt få tillgång till den information och de artiklar som vi publicerar på jiddischförbundets sajt.
Vi håller dig á jour med vad som händer i jiddischland på våra breddgrader och vad jiddischförbundet och dess medlemsföreningar har för aktiviteter. Dessutom bjuder vi på reportage, artiklar, referat, anmälningar och recensioner med koppling till jiddisch och jiddischkultur.

Fredrik Sieradzki, Redaktör


Tayere fraynt!

susannesznajderman rytz litenA sheynem dank, ett stort tack till alla som kom och delade årets helg i Jiddischland!
Mit groys fargenign oyf der jidischer gas in Jiddischland! Så kan man beskriva de händelserika dagarna i början av augusti, som redan blivit en tradition för många. I år var det första besöket för fler än tidigare och alla fann glädje i det! Vi såg hur längtan efter jiddisch och jiddischkayt kom till uttryck i både tal och sång, men mest lyste längtan efter att få ses och dela

Read more

Jiddischseminarium bjöd på det mesta

Jiddischseminarium bjöd på det mesta

Årets sommarseminarium på Skogshem & Wijk på Lidingö bjöd på en härlig blandning av åldrar, uppträdanden, dans, lärda föreläsningar, workshops och glada skratt och shmiesen (samtal) och – inte minst - god mat.
Jiddischförbundet sommarseminarier har verkligen blivit en årlig traditzie, som

Läs mer..Gränslös jiddisch-sång

Gränslös jiddisch-sång

En grupp palestinsk-syriska flyktingar sjunger med i den vackra jiddisch-sången Oyf dem veg shtet a boymtillsammans med den österrikiskt-judiske sångaren och hjälparbetaren Hans Breuer.En YouTube-pärla.

 

 

 Han bygger broar med jiddisch

Han bygger broar med jiddisch

Jiddischartisten, pedagogen, skådespelaren och kulturentreprenören Mendy Cahan har just trollbundit oss med en kavalkad av jiddischsånger på jiddischseminariet i augusti. Han kallar det för sin musikaliska resa genom ämnen som är viktiga för judiskt liv: Shtot och shteytl (stad och småstad), studier kontra

Läs mer...

 


En jiddischtalande arbetarrörelse i Sverige

En jiddischtalande arbetarrörelse i Sverige

Visste du att den jiddischtalande arbetarrörelsen Bund var aktiv även i Sverige? På jiddischseminariet i augusti förelästa historikern Håkan Blomqvist vid Södertörns högskola, om sin forskning kring Bunds verksamhet i Sverige 1946-1954. 
Bund – eller Der algemeyner yidisher arbeter bund in Lite,
Läs mer...

 

 

 

Yngsta jiddischeleven i Lund

Yngsta jiddischeleven i Lund

När Liora Ofir krävde att hennes dotter Naomi skulle få lektioner i jiddisch i skolan när hon började första klass, möttes hon av skepsis av Lunds kommun. 
”De skulle sätta ut en annons efter lärare, men jag fick höra att jag

Läs mer...
Peretz är lika angelägen idag

Peretz är lika angelägen idag

100 år efter den store jiddischförfattaren, översättaren och teatermannen Yitskhok Leybush Peretz död i Warszawa är denne gigant fortfarande relevant för dagens jiddischläsare, menar Eugene Orenstein professor emeritus i jiddisch och judisk historia från Montreal och gästföreläsare vid årets jiddischseminarium på Lidingö.

Läs mer...

Hoppas att du hade behållning av vårt nyhetsbrev!
Vi återkommer med nyhetsbrevet i slutet av oktober med deadline för texter den 15 oktober. Under tiden tar vi mer än gärna emot nyhetstips, artikeluppslag och texter: skicka till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. kan dock inte lämna någon garanti att det du skickar kommer att publiceras.

 
     
--
- www.jiddischforbundet.se | Kontakta oss  message
Powered by AcyMailing