Vi vill ha din åsikt!

JacobKaluski2016 beskurenEn dryg månad återstår av året och det börjar bli dags att både blicka tillbaks och att planera inför nästa år. Än en gång kan vi se tillbaka på ett lyckat jiddischseminarium efter sommaren. Detta seminarium innehöll något extra tack vare att barnen från Hillelskolan kom med. Seminariet spann således över hela fyra generationer.
Vi har nu haft en lång rad av lyckade och omtyckta seminarier. Frågan är då om vi ska trampa vidare i samma fotspår eller stöpa om till någon ny form av stor aktivitet för Sveriges Jiddischförbund under andra former.

Det finns mycket som talar för både det ena och det andra. VAD TYCKER DU?Styrelsen har utsett en arbetsgrupp som nu under senhösten ska ta ställning till hur vi ska gå vidare med den stora aktiviteten. Arbetsgruppen vill gärna ha dina synpunkter. Skicka dem gärna snarast till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Sveriges Jiddischförbund har även medverkat i ett antal konferenser och samråd med myndigheter, bland annat Länsstyrelsen Stockholm, Skolverket och Europarådets ministerkommitté. Senast var det ett samråd med kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke tillsammans med Judiska Centralrådet och Judiska Ungdomsförbundet. Vid dessa tillfällen trycker vi mycket på behovet av en lärarutbildning för jiddisch.

En adekvat lärarutbildning är en viktig förutsättning för att kunna säkerställa en revitalisering av kulturarvsspråket. Europarådets ministerkommitté rekommenderade för ett par år sedan att Sverige ska ”skapa ett målinriktat lärarutbildningssystem med tillräckliga resurser för samtliga minoritetsspråk”. Som svar på detta har regeringen från och med 2016 och fortvarigt tillfört ytterligare 1,5 miljoner för ämneslärarutbildningen vilket innebär att språken finska, meänkieli, samiska och romani chib tilldelas 2 miljoner per språk årligen.

Samtidigt som vi gläds över denna fina satsning, så måste vi uttrycka vårt bekymmer över att det nationella minoritetsspråket jiddisch lämnats utanför. Vi har ännu inte fått någon fullgod förklaring till detta.  Vi fortsätter oförtrutet att arbeta för en revitalisering av kulturarvsspråket jiddisch och jiddischkulturen.

Zay Gesund!

Jacob Kaluski, ordförande Sveriges Jiddischföbund