Troyke sjunger Cabaret på poylish jiddisch

Karsten Troyke wikipediaDen tyske jiddischsångaren, Cabaret-artisten och skådepelaren Karsten Troyke gästar jiddischseminariet den 5-7 augusti, där han kommer att uppträda och hålla i musik-workshops. Karsten har kallats för en ambassadör för jiddischsång och sedan 1990 har han turnerat runt om i världen med tango, folk- och teatersånger sjungna på a poylishe, polsk, dialekt.
Karsten är född i Östtyskland 1960. Hans pappa startade på 60-talet ”Judiska kvällar” där han presenterade jiddischlitteratur översatt till tyska och spelade grammofonskivor med jiddischsånger. Karsten kom senare att delta i dessa jiddischkvällar och ersatte jiddischskivorna med sin egen sång. Sedan 1982 har Karten Troyke varit scenskådespelare med studiebakgrund både i sång och drama. Alltsedan 1980-talet har han också samlat på jiddischsånger som varit på väg att glömmas bort.
1997 gav han bland annat ut opublicerade sånger av Sara Bialas Tenenberg, en förintelseöverlevare i Israel, men född i Czestochowa. Hon har också varit Karstens mentor i jiddisch-språket. Karsten har även sjungit in skivor och uppträtt med Shura Lipovsky, Myriam Fuks och orkestern The KlezRoym. Han håller i uppskattade workshops i att tolka jiddischsånger och har varit gästprofessor vid bland annat Jewish Music Institute vid School of Oriental and Afrikan Studies i London och vid sommarskolan vid Centre Medem i Paris.

Här är populära Youtube-klipp med Karsten Troyke.
PS. Vi återkommer med en "inför"-interjvu med Karsten. 
foto: Wikipedia

FS