Jiddisch populärt på Vasa Real

PeppeFreud beskPå högstadieskolan Vasa Real i Stockholm har jiddisch blivit populärt i de judiska klasserna. Vasa Real har 67 elever i högstadieklasserna med judisk profil. Förutom jiddisch har eleverna inom ramen för ”elevens eget val" möjlighet att välja hebreiska, fördjupning i engelska, eller till exempel bollsporter . Jiddisch verkar dock vara det populäraste valet bland de judiska eleverna.
”Vi har mer än 30 elever i åttan och nian som har valt att läsa jiddisch en timme i veckan. Det är många fler än de som till exempel valt att läsa hebreiska som nytt språk”, säger Peppe Freud som är lärare i judiska studier, hebreiska och jiddisch på Vasa Real.
”Jag är inte utbildad jiddischlärare, men i läroplanen ingår lite läsförståelse och lättare meningsbyggnad, kultur, historia och musik. Själva språkkunskaperna är med andra ord en liten del av det hela”, säger Peppe.
Jiddisch både läses och skrivs med hebreiska bokstäver. Och många av barnen har tidigare gått på Hillelskolan och har använt Paula Grossmans bok, ”Lära läsa jiddisch lätt” och kan sätta ihop ord med hebreiska bokstäver, berätter Peppe.
”I undervisningen använder vi bland annat ett populärt datorprogram som heter Yiddish Pop för att eleverna ska träna ordkunskap och hörförståelse och jobba med memoryspel med mera”. 

Varför har jiddisch blivit så populärt?

”Jag tror att det har mycket med mormor och farmor att göra. Elevernas förfäder har pratat jiddisch och språket riskerar att dö ut. En av mina elever hade till exempel pratat lite jiddisch med sin mormor som blivit jätteglad.”

FS
foto: B. Posner

Tips: Kolla gärna in på jiddischdelen av Skolverkets portal för läromedel för minoritetsspråk.