Vartn oyf Godo på Dramaten kanske årets svenska jiddischkulturhändelse

Vartn Oyf Godo Times of israel 260P2021 stora kulturella jiddischhöjdpunkt i Sverige var kanske New York-baserade the New Yiddish Reps gästspel den 12 och 13 november på Dramaten med sin bejublade jiddischuppsättning av Samuel Becketts "I väntan på Godo". Vartn Oyf Godo, som översatts till jiddisch av Shane Baker som också spelar Vladimir i pjäsen fick ett välvilligt mottagande. 

Leif Zern skriver i DN: ”Äntligen har ”I väntan på Godot” hittat sitt modersmål! Exakt så lycklig tycks en kritiker ha varit efter att ha drabbats av Moshe Yassurs uppsättning av Becketts pjäs på jiddisch i New York. Helgens gästspel på Dramaten i samarbete med Judisk Kultur i Sverige och Jiddischsällskapet i Stockholm utlöste liknande reaktioner.”

Jewish Telegraphic Agencys korrespondent Katarzyna Andersz, understryker i sin artikel om gästspelet i Stockholm att detta var första gången som jiddischpjäs spelats på Sveriges nationalteater.
”Jag ville inte att debuten inte skulle äga rum någon annanstans är Dramaten”, säger Lizzie Oved Scheja, Executive Director för J! Judisk kultur i Sverige. Hon fortsätter i artikeln:
"Vi anser att judisk kultur ska vara en del av svensk kultur och att den ska presensteras på alla de stora scenerna i Sverige". 
Vi får väl se om fler jiddischuppsättningar kommer att ges på våra stora tiljor. 

FS