Kärt återseende av Karsten Troyke

Karsten Troyke 1 263PÅterigen gästar den jiddischsjungande berlinaren Karsten Troyke jiddischseminariet i augusti tillsammans med violinisten Daniel Weltlinger. Det är tre år sedan som Karsten senast gästade seminariet och han fortsätter att turnera runt i Europa med sin skatt av både gamla jiddischsånger och jiddischtolkningar av kända låtar.
- Jag turnerar dels med en Berlin-baserad ukrainsk trio, dels med singer-song-writern Bettina Wegner och jiddischsångerskan Sharon Brauner.
Han har även undervisat i jiddischsång på Medem-institutets filial i Berlin. Karsten framträder också gärna i Israel och åker dit varje år för att uppträda och tar gärna med något israeliskt när han kan.
- Jag tog med en egen tolkning av Hatikva i min senaste skiva med Sharon Brauner. Hon är dotter till förintelseöverlevare och växte upp i västberlin, och jag växte upp i östberlin. Vi delar dock samma känsla, att vi har närmast en plikt att förmedla glädje med vår musik!  

På seminariet kommer Karsten att sjunga och lära ut sin skatt av gamla jiddischsånger och jiddischtolkningar av kända vackra melodier. En sådan är ”Tanz mit mir a liebe bis tsum sof” (Dance me to the end of love) av Leonard Cohen som vi sjöng senast som Karsten gästade sommarseminariet. Se här låten framföras av Karsten med både Sharon Brauner och bland annat violinisten Daniel Weltlinger.

Hans samarbete med den Sydney-födde Daniel Weltlinger (t h) började för sex år sedan. Daniel hade då redan åkt till Europa och spelat romsk musik ihop med den Daniel Weltlinger jiddischseminariet 2019legendariske romske jazzgitarristen Django Reinhards släktingar i Coblenz.
- Daniels judiska mamma hade sett mig i en film där jag reste runt i Europa med Shura Lipovski och ett klezmerband och hon tyckte att Daniel skulle kontakta mig. Och så började vårt samarbete  
Det visade sig att Daniel var lika bra på att spela judisk musik som han var på romsk.
- Trots att han växte upp på andra sidan jordklotet så passar hans sätt att spela mig perfekt, det känns som om att vi känt varandra alltid, säger Karsten.  

På seminariet kommer Karsten och Daniel bland annat att framföra några av melodierna från sin nya skiva som de spelat in ihop med Sharon Brauner.

Fredrik S.
foto: privata bilder