Louisa Lyne och Di Yiddishe Kapelye turnerar bland skolor från norr till söder

Louisa Lyne 180921Louisa Lyne & di Yiddishe Kapelye tänker föra ut jiddischmusik till svenska skolelever med en unik konsertturné kallad Yiddish Revolution. Vår blonda prinsessa av jiddischsång och hennes band har skapat en konsert med teatrala inslag om judiskt liv före, under och efter Förintelsen; allt illustrerat av mestadels kända jiddischsånger men också ett par nyskrivna med text av artisten, skådespelaren och estradpoeten Emil Jensen. Elektroniska inslag och projektioner av bland annat historiska bilder från jiddischkulturen före kriget bidrar till att förmedla ett starkt budskap.

”Vi vill föra ut en levande jiddisch och jiddischkultur till svenska barn och ungdomar”, säger Louisa Lyne när vi träffas på vacker höstdag i hennes hemstad Malmö. Den 45 minuter långa konserten har också ett budskap om civilkurage:
”Vi vill prata om hur vi går vidare efter Förintelsen och hur vi aldrig mer hamnar där igen”, säger Louisa som berättar att konsertens temasång heter ”Modutredning”. Mot slutet behandlar föreställningen nämligen just tankar om personligt mod.
”Ska folk döma oss om 80 år också, så som vi dömer hur världen blundade för nazismen? Vi vill att barn och ungdomar ska förstå att det i slutändan handlar om medmänsklighet och mod, att våga reagera mot rasism och orättvisor i vardagen. Vi vill att man ska lämna föreställningen med en känsla att du kan göra en skillnad, trots allt”.

Louisa Lyne Yiddish RevolutionVi kommer in på Louisas och Di Yiddishe Kapelyes kontroversiella nytolkning av A mol iz geven, som bandet lade ut på YouTube i januari. Den nya texten av Salomon Schulman tar upp Sveriges undfallenhet mot nazisterna under kriget. Sången finns också med i föreställningen. Louisa och bandet har också med hjälp av en producent tagit fram ett arbetsmaterial kring föreställningen som lärare kan använda i sin undervisning. 

Varifrån kommer namnet Yiddish Revolution från?
”Vi vill att konserten skulle kännas kraftfull och revolutionerande”, säger hon och låter förstå att ordet ”revolution” inte ska tas så bokstavligt.
Föreställningen spelas nu på ett antal ställen i Skåne och den har redan med stor framgång spelat i Sörmland. Den har också engagerats till att turnera i Västernorrland och i Norrbotten i nästa år.
”Förhoppningsvis sprider sig ryktet om föreställningen och då kan vi uppträda i ännu fler platser i Sverige”, säger hon.

Fredrik Sieradzki
Mer info om Yiddish Revolution Tour Skåne