En ny generation jiddischister bjöd på ett fantastiskt utbud

Tal Hever Chybowski IÅrets jiddischseminarium den 10–12 augusti bjöd på ett osedvanligt rikt utbud av musik, sång och föreläsningar om jiddisch som språk, populärkultur och dess status som nationellt minoritetsspråk i Sverige. Som vanligt dök det upp många kära gamla ansikten på seminariet. Men även en del nya unga oerhört jiddischintresserade ansikten.

Årets gästföreläsare och artister var också ett tecken på att a naye dor, en ny generation av begåvade jiddischister håller på att ta över. Den unge Tal Hever Chybowski, som basar över jiddischcentret och biblioteket Medem i Paris, är ett gott exempel på den nya generation av välutbildade och passionerade meyvinim (kunniga experter) som tryggt verkar axla ansvaret att föra vidare jiddischarvet. Tal bjöd på en uppskattad teaterworkshop och föreläste bland annat om hebreiskans roll i jiddisch och tvärtom. Vi återkommer med en intervju med Tal från seminariet.

Patrick Farrell IIDen unga Berlin-baserade duon sångerskan Sveta Kundish (nedan) och dragspelaren Patrick Farrell (t h) bjöd på vacker, spännande och nyskriven klezmermusik på lördagskvällens konsert tillsammans med Alicia Svigals. Paret höll också i uppskattade allsångsworkshops. Sandra ”Sosye” Fox, en 30-årig tjej från New York och nybliven doktor i judiska studier, presenterade sin jiddischspråkiga podcast Vaybertaitsh med feministisk touch. Hon spelade bland annat in ett avsnitt från scen på seminariet.

Sveta kundish IIEddy Portnoy MarkoBland gästerna såg vi även en del yngre ansikten, unga människor som blivit intresserade av jiddisch både som språk och kultur. Vi återkommer med en intervju med några av dem. I övrigt bjöd seminariet, förutom den rent sociala samvaron, på många intressanta föredrag på hög nivå. Personlig favorit, var Eddy Portnoy, (långhårige ovan) från YIVO, som pratade om sin forskning kring skandalskriverier i jiddischpressen runt det förra sekelskiftet och framåt. Som vanligt var det med hanoe (glädje) att få höra och prata jiddisch en helg!

Fredrik Sieradzki
Foto: Barbro Posner och Fredrik S.