Klezmerviolinist i världsklass gästar jiddischseminariet

Alicia Svigal FeaturedAlicia Svigals är inte bara en framtående violinist utan också en anlitad och uppskattad kompositör och sångerska, och hon kommer att bjuda på hela sitt register av violinspel, sång och musikhistorisk kunskap på jiddischförbundets sommarseminarium i stockholmstrakten den 10–12 augusti. 

Hennes karriär som klezmermusiker började i college, då hon studerade musikvetenskap och violin. 1986 var hon med och grundade the Klezmatics, kanske det mest namnkunniga klezmerbandet som bidragit till klezmermusikens pånyttfödelse och popularitet. Hon spelade med bandet i 17 år och har sedan dess framträtt och samarbetat med flera olika stora musiker, bland annat Yitzhak Perlman och The Kronos Quartet .

Precis som så många andra klezmermusiker kommer Alicia från New York:
”Jag föddes i the Bronx och fick en rejäl jiddischuppfostran, mina föräldrar skickade mig till The Workmen’s Circles skola” (reds. anm. The Workmen’s Circle/Der Arbeter Ring, är en amerikansk organisation, sprungen ur den jiddischtalande arbetarrörelsen, med inriktning på social rättvisa och jiddischkultur). Det var därför ingen slump att hon fastnade för just klezmermusik. 

De som hade möjlighet fick uppleva Alicia i mars när hon gästade Stockholm och folkmusikscenen Stallet och gav en bejublad klezmer jam och konsert tillsammans med bland annat Patrick Farrell och en dansworkshop ihop med danspedagogen Heléne Don Lind, som också gästat jiddischseminariet ett antal gånger.    
“Ett av mina mina nuvarande projekt är att turnera med ”The Yellow Ticket”, en stumfilm med Pola Negri, där hon spelar en judisk flicka som både studerar medicin och försörjer sig som prostituerad. Hon träffar sedan sonen till en rabbin som lämnar den religiösa miljön för att bli skådespelare och assimilerar sig för att passa in”. Filmen är två timmar och 15 minuter lång och Alicia ackompanjerar filmen med sin egenkomponerade musik tillsammans med en pianist. Alicia berättar att hon brukar improvisera lite beroende på humöret och publikens reaktioner.

”Vi uppträder på judiska filmfestivaler, stumfilmsfestivaler och andra internationella filmfestivaler”. Hon har också arbetat att arrangera en klezmermusikskatt som ursprungligen var inspelad på vaxcylinder på 1920- och 30-talet. Dessa inspelningar, som hittades på 1990-talet i Kiev, hade gjorts av den judiske musikvetaren och folkloristen Moisei Beregovski som åkte runt och samlade på inspelningar av judisk folkmusik i Ukraina och Ryssland.
”Jag har ut gett en skiva kallad ”Beregovski suite” tillsammans med några andra musiker och tänker ge konserter med denna musikskatt”, berättar Alicia. Men det räcker inte för denna idoga musiker. Hon avslöjar också att hon för närvarande arbetar på två musikaler med judiska teman som hon hoppas ska uppföras på Broadway.

På jiddischseminariet i augusti kommer Alicia bland annat att bjuda på sin egenkomponerade musik tillsammans med Sveta Kundish och Patrick Farrell (se artikeln intill), leda en workshop i allsång och föreläsa om klezmerviolinens historia. 

Fredrik Sieradzki

För mer information om Alicia Svigals, klicka här

https://www.youtube.com/watch?v=nhoNfcDXh5o
https://www.youtube.com/watch?v=j-sXLevOXrE