Virtuos sång och dragspel på jiddischseminariet

kundish farrell web 5847bw3u2 origDen uppskattade jiddischsångerskan och kantorn Sveta Kundish gästar jiddischseminariet i augusti tillsammans den virtuouse dragspelaren Patrick Farrell. Bägge kommer att framföra en spännande repertoar av folksånger och nykomponerad jiddischmusik. Vi fick ett samtal med Sveta och Patrick som bägge två bor i Berlin.

Sveta, eller Svetlana som hon egentligen heter, är född i Ukraina och flyttade till Israel med familjen vid 13 års ålder. Hon fick en gedigen musikalisk utbildning i Israel. Jiddischmusiken fanns redan i familjen.
”Bägge mina föräldrar är väldigt goda jiddischsångare. Min mamma började till och med att ge konserter som jiddischsångerska när Sovjetunionen började falla samman. Som tur var hamnade jag på det enda gymnasiet i Israel där man kunde studera jiddisch. Sedan dess det rullat på”, berättar Sveta. 
 Efter en klassisk sångutbildning, bland annat i Wien, har hon turnerat som jiddischsångerska. Men hon är en mångsysslerska. 
Svetlana Kundish”Jag är gillar olika musikstilar. Jag är särskilt intresserad av folksång, det traditionella och ursprungliga. Just nu håller jag även på att lära mig den sefardiska musiken. Men jag är också intresserad av nyskriven konstnärlig sång”, säger Sveta. Hon är dessutom nyutexaminerad kantor efter fem års studier vid Abraham Geiger Kolleg i Berlin och verkar som kantor vid den judiska församlingen i Braunschweig. 

Även Patrick har en gedigen klassisk skolning, och började egentligen som pianist. På gymnasiet i USA gick han över till jazz och blev introducerad till den europeiska jiddischmusiken av en god vän som var violinist. 
”Min judiske väns familj var musiklärare som lyssnade mycket på klezmermusik. Jag gick sedan över till dragspel, därför att jag tyckte att det lät mer ursprungligt och lärde mig spela klezmermusik i New Orleans, och reste sedan runt i Östeuropa för att spela och lära mig mer. Därefter bodde jag tio år i New York och arbetade som musiker”. Patrick älskar att jobba med traditionell musik. Han har bland annat arbetat ihop med judiska kantorer med att framföra traditionell chazanut (judiska kantorala stycken ur gudstjänsten). Han har också jobbat som dansmusiker. 

patrick farrellPå seminariet kommer Patrick och Sveta bland annat att framföra nykomponererade sånger av Patrick som bygger på traditionell poesi författad av jiddischpoeter.
De kommer också att uppträda med vännen och violinisten Alicia Svigals. 
”Vi ska framföra sånger som Alicia har skrivit, baserade på poesi skriven på både jiddisch och engelska. Det ska bli spännande att framföra både hennes och våra sånger”, säger Patrick. Dessutom kommer Sveta och Alicia att hålla i en sångworkshop på seminariet, där de kommer att lära ut nya sånger och hålla i sing alongs.

Det är ingen slump att både Sveta och Patrick bor i Berlin. Bägge tycker att Berlin är en spännande stad just för jiddischartister. Jiddischmusik får mycket stöd av den tyska regeringen och musikscenen i Berlin erbjuder många möjligheter att uppträda med jiddischmusik. Patrik och Sveta märker också ett ökat intresse för jiddisch och jiddischkultur bland judiska församlingar runt om i Europa. Bor man i Berlin har man dessutom nära till hela kontinenten. Även till Stockholm.

Fredrik S.
Foto: egna, Manuel Miethe

För att lyssna mer på Sveta Kundish och Patrick Farrell, klicka här
Här är lite mer om Svetas bakgrund
.