Spännande gästföreläsare på jiddischseminariet 10-12 augusti

Jiddischseminariet den 10-12 augusti bjuder både på djup och bredd vad gäller föredragshållare och musiker. Ämnena för de olika föredragen är ännu inte klara. Vi återkommer om detta samt med information om anmälning och dylikt så snart vi kan. Här är under tiden en presentation av de spännande och meriterade och föreläsarna, seminariehållarna och artisterna. 

Tal Hever ChybowskiTal Hever-Chybowski, är chef för Paris jiddischcenter -  Medembiblioteket. Tal har alltsedan han flyttade från Israel till Europa utforskat sitt jiddischarv, både språket och kulturen, han har dessutom forskat kring hur jiddischen påverkat modern hebreiska. Tal är också en flitig publicist och har grundat Mikan Ve’eylakh, en tidskrift för diaspora-hebreiska (Berlin/Paris) och han är redaktör för Der yiddischer tam-tam: en periodisk tidskrift för yiddisch-studerande (Paris). Han har även översatt ett antal böcker från engelska till hebreiska. Utöver detta är Tal doktorand i historia vid Humboldtuniversitet i Berlin. Här är en intervju med Tal Hever Chybowski: ”Yiddish an answer to Jewish Identity”.

Sandy Fox IISandra Fox, är en nybakad doktor i historia och judaistik vid New York University. Hennes avhandling, "Here, We're Real Jews': Producing Authentic Jews in Postwar American Summer Camps, 1945-1980" tar upp språk och spänningar mellan generationer och strukturen i det dagliga livet på sionistiska, jiddischistiska och konfessionella (religiösa) sommarläger. Hennes bredare forskningintresse inbegriper amerikansk judisk historia, barn och ungdomars historia, samt jiddischspråket och jiddisckulturen. Sandra har grundat och producerar Vaybertaytsh, en feministisk podcast på jiddish, och sitter i redaktionsstyrelsen för In geveb: A Journal of Yiddish Studies.


Alicia Svigal FeaturedAlicia Svigals är en amerikansk violinist och kompositör som grundat och har lett det stora Grammy-vinnande klezmer-bandet The Klezmatics i 17 år. Hon anses vara kanske världens främsta klezmerviolinist och har spelat med och komponerat för storheter som Itzhak Perlman, the Kronos Quartet och pjäsförfattare som Tony Kushner och Eve Ensler. Hon har även samarbetat med Allen Ginsberg, Led Zeppelins Robert Plant och Jimmy Page samt storheter som Debbie Friedman, Avraham Fried, Chava Alberstein med flera. Hon har uppträtt på The David Letterman Show, MTV och i andra TV-sammanhang. Alicia är en flitig kompositör och har ett band som spelar på bröllop och Bar/Bat mitzvahs i New York och Boston. Här är hennes webbsajtSvetlana KundishSvetlana ”Sveta” Kundish
är en 36-årig israelisk sångerska i Berlin, med rötterna i Ukraina. Till vardags är Sveta Kundish kantor vid den liberala synagogan i Braunschweig. Hon har en gedigen konservaritorieutbildning i klassisk sång och judisk musik från Tel Aviv och Wien, samt sin kantorsutbildning i bagaget. Hon ger mästarklasser i sång och musik och har uppträtt på olika festivaler och tillsammans med olika band där hon sjunger på jiddisch. Hon gästar seminariet tillsammans med klezmerdragspelaren och kompositören Patrick Farell. Här uppträder hon med klezmerbandet Shpielberg vid den internationella Yiddish Festivalen i Tel Aviv.

 

patrick farrellPatrick Farrell
är en USA-född Berlin-bo som både uppträder internationellt och undervisar i klezmerdragspel. Han uppträder i en rad olika konstellationer och band och har deltagit i en rad olika musikinspelningar, bland annat tillsammans med Yo-Yo Ma och the Silk Road Ensemble, Never Enough Hope och Adrienne Cooper. Patrick arbetar gärna både som kompositör, musikaliskt ansvarig och som ackompanjatör för dans- och teaterensembler. Förutom samarbetet med Sveta Kundish, arbetar han för närvarande även med den avantgardistiska klezmergruppen Yiddish Art Trio och med trumpetaren Ben Holmes och kammarfolkmusikensemblen Ljova och the Kontraband. Farell spelar också med Frank Londons Klezmer Brass All-Star och Alicia Svigals Klezmer Fiddle Express. Farrell har studerat dragspel i Makedonien, Serbien, Tyskland och Rumänien.

kundish farrell web

Här är en sajt om Sveta Kundish och Patrick Farells samarbete och möjlighet att lyssna på framföranden av Farells egna tonsättningar av dikter skrivna av kvinnliga judiska  poeter. . 

 

 

EddyPortnoyEddy Portnoy, är Senior Researcher and Director of Exhibitions vid YIVO Institute for Jewish Research i New York. Han är en uppskattad författare och expert på jiddischpressens historia. Eddy är lärare I jiddisch och litteratur på Rutgers University och skriver för The Forward och Tablet Magazine. I den sistnämnda skriver han om judar och populärkultur. Hans senaste alster är den kritikerrosade boken ”Bad Rabi”, som handlar der jiddischer untervelt, den undre jiddischvärlden i New York och Warszawa i början av 1900-talet, så som den beskrevs av den dåtida jiddischpressen. Eddy Portnoy beskriver en värld av gangstrar, tjuvar, utpressare, sol-och-vårare, dagdrivare och mördare. Se en intervju med Eddy Portnoy om jiddischpressens framväxt här. Se en recension i Times of Israel av Portnoys bok "Bad Rabi" här. Här är en dråplig artikel av Eddy Portnoy  i The Huffington Post om ”olyckliga” judiska namn.

Ber Kotlerman IIBer Kotlerman, är Professor of Yiddish Studies, vid Bar Ilan University i Ramat Gan, Israel. Han har skrivit ett tiotal böcker om jididschlitteratur, senast novellsamlingen Der Sod fun Vayse Bern (Polarbjörnens hemlighet). Hans bok Broken Heart / Broken Wholeness, 2017, handlar om den store sovjetiske jiddischförfattaren Der Nister, som var en pseudonym för Pinchas Kahanovitch (1884-1950), och dennes resa till den automoma judiska regionen Birobidzhan, i det sovjetiska fjärran östern. Der Nister åkte på speciellt tåg tilllsammans med tusen förintelseöverlevare. Ber Kotlerman är själv född i Birobidzhan. Kotlerman gästföreläste vid Lunds Universitets jiddischavdelning i februari i år och besökte också Kulturföreningen 1945 i Malmö, där han höll ett uppskattat föredrag kring ämnet Der tam fun shraybn yidish haynt, varför skriva på jiddisch idag?

Jiddischseminariet 2012 Harry Turner

Harry Turner är till vardags ögonläkare verksam i Malmö. Han är också konstsamlare och oerhört konstintresserad. Harry, som deltagit i flera av våra sommarseminarier, kommer att föreläsa om judisk konst både på svenska och på jiddisch. 

PaulaGrossman jiddischsem15 IBeskBeskPaula Grossman,
som är en erfaren och uppskattat lärare och bland annat författare till läroboken ”Lära läsa jiddisch rätt” håller ännu en gång i en uppskattad och inspirerande undervisning i jiddisch för nybörjare.  

FS